• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Лятно състезание по дебати

вторник, 11 юли 2017 г.


"Дойдохме да видим София" и не само
Най-силно като средно ниво от всички състезания, провеждани досега – такава беше оценката за тазгодишното Национално ученическо състезание по дебати (7-9 юли, София). Можем да кажем, че двата троянски отбора са допринесли за това силно средно ниво, още повече, че заемат именно него в класацията – от 24 отбора те са съответно 12-ти („Дойдохме да видим София“ в състав: Калоян Кюркчиев, Пламен Борисов, Стефани Лалева) и 14-ти („Straight outta Balkans“ в състав: Михаил Миревски, Мария Ковачева, Вяра Данчева).

Осмокласниците Мария и Михаил бяха най-малките участници
В очакване на тема за дебат
Участваха общо 72-ма ученици от София, Пазарджик, Русе, Шумен, Варна, Бургас, Троян. Националното състезание се организира от Асоциация Дебати България с подкрепата на фондация „Америка за България“. Състезателните кръгове се проведоха в Националната финансово-стопанска гимназия. В развиваща и толерантна среда дебатьорите спориха по следните теми: „Това правителство вярва, че западните феминисти трябва да се фокусират предимно върху проблеми на жените в развиващи държави, вместо върху тези на жените от Западния свят“, „Това правителство ще даде на родителите пълен достъп до профилите в социалните мрежи (събития, снимки, публикации и др. съдържание) на децата им, независимо от съгласието на децата“,  „Това правителство ще премахне задължителната казарма в Израел“, „Това правителство вярва, че е в интерес на БСП да се отрече от комунистическото си минало и активно да заклейми режима“, „Това правителство ще спре провеждането на големи спортни събития в държави, които не спазват фундаментални човешки права“. Някои от темите бяха предварително подготвени, други се даваха на момента. Най-натоварен беше съботният ден, когато от 9 до 19 ч. се проведоха общо четири дебата. 

Полуфиналите и финалът бяха в Софийския университет. Полуфиналистите дебатираха по темата „Това правителство ще забрани на медиите да отразяват личния живот на политици (например семейни отношения, секс скандали и забавления)“, а темата на финала беше „Това правителство ще наложи данък върху машини, които заменят човешки труд (роботи)“. Национален шампион заслужено стана отборът от Пазарджик.

И тъй като „дойдохме да видим София“, въпреки напрегнатата програма имаше време и за джаз феста в Южния парк, и за кино, и за разходки между благородните фасади на знакови сгради в столичния център. Това бяха три осмислени дни от лятната ваканция.  

Нели Генкова

 

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Иновативно училище


Електронен дневник

Група на училището

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).