• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

“Научи, разкажи, заснеми!"

четвъртък, 30 май 2024 г.

 

 


В рамките на дните 28 – 29 май в СУ „Свети Климент Охридски“ град Троян стартираха филмови прожекции, кино дебати, практически работилници за разказване на истории и дискутиране на въпроси, свързани с  видеозаснемане и монтаж, които са част от проекта “Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството”. В инициативата се включиха 30 ученици от СУ „Свети Климент Охридски“ на възраст между 13 и 18 години. 

Темите, които обхвана събитието, бяха екообразование и окуражаване на младите хора да използват аудиовизуалните медии за отправяне на послания, заемайки активна гражданска позиция и представяйки вдъхновяващ пример от своя регион. Инциативата подчертава стремежа към използване на изкуството като средство за комуникация и предупреждение за важността на екологичните въпроси. Целта на проекта е да се въвлекат и да се запознаят младите хора с проблемите на планетата и изменението на климата. Чрез реализирането на техните заснети филми в края на проекта ще може да се отправи съобщение към общността и да се обърне внимание на глобални проблеми. 

Инициативата е финансирана от европейската мрежа на културните институти EU National Institutes for Culture. Проектът ще протече на три етапа. Първият етап премина с прожекции на две късометражни програми от филми с въздействащи социални, обществени и екологични послания. В края на първия ден се докоснахме до документалния филм „В името на Тиса“, а след него си говорихме за замърсяването на реките, за намаляването на отпадъците и рециклирането. 

Всеки филм е последван от дискусия и въпроси, които провокират учениците да се замислят върху глобални теми. Чрез проекта се дава възможност на младите участници да се запознаят по-задълбочено с темите и да ги свържат със своето населено място. След прожекциите и дискусиите учениците имат възможност сами да влязат в ролята на творци. През лятната ваканция са предвидени специални младежки кинолагери. От 1-ви до 5-ти юли в рамките на пет дни ще бъдат проведени практически работилници за създаване на оригинални истории и заснемането им в кратко визуално есе върху избрана екологична тема, свързана с района или населеното място. 

Големият финал на “Научи, разкажи, заснеми!” ще се състои тази есен в трите населени места, в които проектът ще се осъществи – Видин, Троян и с. Кърпачево, Ловешко, и ще представлява цял ден, посветен на опазването на околната среда. Програмата ще включва специални събития за деца, представяне на кратките филми, заснети от учениците в рамките на проекта, прожекция на филм с последваща дискусия или майсторски клас на неговия режисьор, артистични лекции и театрални постановки на научна тема.  

Официални гости на събитието бяха д-р Радка Рубилина, директор на Чешки център – София; д-р Кирстен Хакенброх, директор на Гьоте-институт София, ръководител отдел Културна програма; Иванка Цекова, директор на СУ Св. Климент Охридски – гр. Троян; Дора Стоянова, областен управител на област Ловеч; Вероника Тодорова, заместник-кмет на община Троян, ресор „Образование, култура, социални и младежки дейности“; Гергана Вълчева – сдружение „За Земята“ и Даниел Симеонов, учител по кинознание и  представител на „Арте урбана колектив“, който беше и модератор на събитието. 

Организатори са Сдружение „Арте Урбана Колектив“. Партньори са Британски съвет в България, Гьоте-институт, Институт Сервантес – София, Италиански културен институт, Посолство на Австрия, Посолство на Гърция, Посолство на Словения, Полски институт, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, Унгарски културен институт, Френски институт, Чешки център – София, Бюро на Европейския парламент в България, Община Видин, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – гр. Видин, СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Троян, Народно читалище „Наука-1870 г.“ – Троян, сдружение „Деветашко плато“, Областна управа – Ловеч.

Мария Лекова

 






 





Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).