• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Споделяне в действие

неделя, 27 юни 2021 г.

 

 

Националната програма „Иновации в действие“, насърчавайки училищни екипи да си разменят гостувания и в продължение на няколко дни да демонстрират и обсъждат свои иновативни подходи, се оказва добра възможност за споделяне. Противно на различни кухи и безсмислени формати, каквито, за съжаление, образователната система възпроизвежда и обича, тези срещи могат да се изпълнят със съдържание, качествено общуване, добро настроение и да засилят мотивацията за работа в една все по-изпълнена с предизвикателства среда, каквото е българското училище. С такъв съдържателен обмен могат да се похвалят троянското СУ „Св. Климент Охридски“ и софийското 2-ро СУ „Академик Емилиян Станев“. Към срещите се присъединиха СУ „Максим Райкович“ – Лясковец и СУ „Д-р Петър Берон“ – Костинброд.

След като училището ни посрещна гости в дните от 9 до 11 юни (ВИЖ), върна гостуването в периода 23 - 25 юни. В тези горещи летни дни двата екипа се опознаха още повече и затвърдиха усещането си, че са се срещнали съмишленици.

За София отпътувахме заедно с Мария Лекова, Иваничка Боджакова, Галя Пантелеева, Веселка Пелтешка, Галя Шейретова. В групата имаше и ученици – Ренета Дочева от 11.а и Вилиана Мошекова от 9.б клас получиха покана да се включат като едни от най-активните членове на училищния клуб „Дебати“. На място се доубедихме, че софийският екип е останал с много хубави впечатления от Троян, а нашето училище е разпознаваемо със своята иновация. 

Иновативният проект на домакините от 2-ро СУ „Академик Емилиян Станев“ се нарича „Лидери в час“.  Имахме възможност да присъстваме в час по рефлексия в 10.клас, да научим как протичат тези часове сред децата от начален курс и сами да бъдем обект на подхода, насочващ към познание за другите и за връзката ни с тях. Също така колегите атрактивно демонстрираха богат набор от електронни образователни ресурси, които използват. Формално и неформално обсъждахме различни образователни и междуличностни казуси. Своя среща с връстници 10-класници имаха момичетата от групата. Усетихме софийското училище като гостоприемна и интересна територия благодарение на времето, което отделиха за нас директорът Лилия Торньова, психологът Георги Велинов, Росица Василева, Катя Методиева, Венета Тодорова, преподавателите с докторски титли Николай Данев, Радослава Бочева, Невелин Вутев.

В рамките на проекта групата ни посети спектакъла на Народния театър „Синът“ – пиеса, която неочаквано, но може би неслучайно изговори на театрален език много от обсъжданите проблеми. Защото и двата училищни проекта – „Лидери в час“ и „Дебатът – мост, а не стена“, – колкото и различни да са на пръв поглед, търсят начини за осъществяване на по-добра връзка между участниците в образователния процес. Изглежда, иновативното учителство усеща нуждата от повече доверие, диалог и активност вътре в училищната общност. 

Групата ни се върна с подарък за СУ „Св. Климент Охридски“ – икона на света София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов, и с желание общуването между двете училища да продължи.   

Нели Генкова

 





Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).