• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

"Поглед навън"

неделя, 27 юни 2021 г.

 


Училищният проект "Поглед навън" включва изнесени уроци от темите по литература за 7. клас. Екскурзията до Врачанския Балкан предвиждаше опознаването на Искърския пролом и Черепишкия манастир като любимо място на Вазов, посещение в къщата музей  "Баба Илийца" в с. Челопек, посветена на една от най-популярните Вазови героини, и проследяване на пътя на Ботевата чета във Врачанския исторически музей. Насладихме се и на природни форми, величествени гледки и една от най-красивите пещери - "Леденика". По-долу прочетете впечатленията на Деница Бецова от 7.г клас.

Анна Владова

 

 

 

На 23 юни всички 7-ми класове заедно с нашите учители  Анна Владова, Маринелия Христова и Даниела Кацарова отидохме на еднодневно пътешествие до Врачанска област по проекта "Поглед навън". 

Пътуването ни започна от Черепишкия манастир, построен по времето на цар Иван Шишман, напълно унищожен от турците и по-късно възстановен, където всички се помолихме за здраве. Край манастира тече река Искър и ние успяхме да се докоснем до нейната красота и да почувстваме атмосферата около сюжета на разказа „Една българка“ отблизо. В манастира се усещаше прохлада, свобода и спокойствие. Там се намира и кътчето на патриарха на българската литература – Иван Вазов, където написва разказа „Една българка“. 

Продължихме към следващата дестинация – къщата на баба Илийца в село Челопек. Днес тя е възстановка на истинската къща на героинята. Беше изключително интересно, защото в някаква степен успяхме да се докоснем до трудния живот на хората отпреди 200 години. Една от наследниците на баба Пена (истинското име на баба Илийца) ни показа кобилица с менци,  инструменти с функцията на днешен пасатор и миксер, стривач на подправки и др. В този изключително малък дом са живели 8 човека, а за обичайно се е считало да  пребивават до 16. Родословното дърво на бабата е огромно, от стари български имена до днешни модерни американски – колко малък може да бъде светът! 

След това интересно преживяване отидохме във Враца – най-големия град в Северозападна България. Въпреки невероятната юнска жега, всички бяхме въодушевени да посетим още забележителности, където да получим много нови знания. Във Враца посетихме регионалния исторически музей, в който ни разказаха най-подробно за Рогозенското тракийско съкровище, съхранявано в специална зала. 

Последната ни дестинация беше пещера "Леденика". Това е най-студената пещера в България. Там не са живели хора. Беше изключително интересно, но и преминахме през доста предизвикателства – тесни проломи, тъмни или много ниски места, но поне бе приятно и прохладно. 

Така завърши нашето приключение – прибрахме се заредени с много усмивки и незабравими емоции.
 

Деница Бецова, 7.г клас

 

 


Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).