• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


Неразделна част от култа към един християнски светец е благоговейното почитание на неговите мощи като изпълнени с благодат светини. В християнската теология се смята, че в мощите на светците почива сам Бог и те имат дар да творят чудеса.

Култът към свети Климент Охридски се заражда още през Средните векове. Светецът се утвърждава в колективната ни памет като един от православните закрилници на българската народност. 


Тялото на светеца се съхранява в църквата „Св. Пантелеймон” в Охрид, а главата – в храма на гръцкия манастир "Св. Йоан Предтеча" близо до град Верия. Оттам тя е изнасяна само за да бъде изложена за няколкодневни поклонения като тези в България през 2016 година във връзка с честванията на 1100 години от смъртта на св. Климент Охридски. Но през вековете мощите са били подложени на разделяне и постепенно разпръсване. Частици от тях се съхраняват и в България  – в столичния храм „Свети Седмочисленици”, в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет и в новия храм в Пловдив „Св. св. Кирил и Методий”. Според мнението на някои историци „днес са публично известни и достъпни за поклонение само малки части от телесните останки на св. Климент Охридски. Останалите са изгубени, скрити, откраднати или очакват да бъдат открити“. Една такава частица обаче се намира много близо до нас. Ето информацията, събрана от ученик на СУ "Св. Климент Охридски":


Иконата на св. Климент Охридски е нарисувана и донесена в Троянския манастир през 2016 г. по инициатива на игумена епископ Сионий. Тя е изработена от иконографско ателие "Димчовски" при спазване на всички правила и изисквания на Църквата. След донасянето ѝ в иконата е вградена частица от мощите на св. Климент Охридски, който е първия епископ, служил на български език. Мощите са подарени на епископ Сионий през 1992 г. от игумена на манастира, където се съхранява главата на св. Климент Охридски. Информацията получих от йеромонах Стефан от Троянския манастир.


Иван Зиновиев, 8.б клас

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Иновативно училище


Еразъм+


 

С°

Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Връзка


Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес

svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Google Classroom

Училище за УЧЕНИЦИ

Понеже не съм талантлив и нахъсан, като ОНЗИ момък, а и съм грозен - вместо филм ви пращам СКРИЙНШОТОВЕ в PDF-файлове, за да можете бавно и ...