• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

 

 

Домакините от софийското СУ "Академик Емилиян Станев" определиха на шега ролята на учениците в троянската група като дипломатическа мисия. Двете момичета изпълниха тази роля успешно и им даваме думата, за да разберем какво те видяха и усетиха по време на мобилността по "Иновации в действие".


Вилиана Мошекова от 9.б за тридневната програма на обмена: 

През първия ден от нашето гостуване в софийското училище СУ "Акад. Емилиян Станев" бяхме посрещнати по топлия, традиционен български начин - с питка, сол и мед. След кратката почивка гостроприемните домакини ни запознаха с иновативните програми на училището.

На втория ден станахме свидетели на час по химия, в който се правят еко сапуни. Запознаха ни с програми и сайтове, които учителите използват за по-интересни и интерактивни часове. Най-много ми допадна програмата на Google Earth, с която учениците правят виртуална разхода в градовете и държавите, за които учат в часовете по история и география. Влязохме също и в един от часовете по рефлексия, които развиват изключително много логическото мислене.

Част от програмата ни включваше посещение на театралната постановка. Имахме възможността да отидем в Народния театър "Иван Вазов", където гледахме известни артисти като Захари Бахаров, Владимир Пенев, Теодора Духовникова, Александър Тонев в постановката "Синът". Пиесата постави един болезнен въпрос към всички нас за различните представи за щастие и успех.

Срещата ни с учениците от 10. клас ни показа, че имаме много повече прилики, отколкото разлики, независимо от различията на градовете и училищата ни.



Ренета Дочева от 11.а за срещата с връстници от училището домакин:

В последния ден на нашето пътуване до София имахме възможност да се срещнем не само с учители, сред които и такива с докторска степен, но и с ученици. Двете момичета, с които разговаряхме, бяха от 10.г клас, който предишния ден имаше час по рефлексия. От тях разбрахме, че часът за тях е интересен и ги кара да виждат нещата от друга гледна точка. Напълно естествено го има проблемът, че не всички взимат участие по една или друга причина, но въпреки това за по-голямата част от класа логическите задачи представляват интерес. 

Неусетно се прехвърлихме към темата, която завладя ученическия ни живот – онлайн обучението. Разказаха ни как е протекъл процесът при тях и през какви трудности са минали по-скоро учителите, за да се адаптират към новата среда. Отбелязахме някои пропуски през този период, които си проличават и сега. Съгласихме се, че най-големият проблем за нас е свободното време на ученика, което остава на заден план и това рефлектира върху личния му живот. Друг голям проблем, който откроихме заедно, е, че колкото и да сме били сериозни, сме си позволили да се отпуснем и да не придаваме такава важност на часове, които не са ни силна страна. Темата определено е дълга и можем да намерим плюсове и минуси, но общото мнение беше, че предпочитаме присъствената форма. Въпреки това малко технология в часовете, особено разказните, не би била излишна. 

Друга интересна тема, която обсъдихме, е бъдещата ни реализация. Изглежда, в стаята се бяхме събрали психолози, прависти и лингвисти. Въпреки възможностите за следване в чужбина, както ние, така и те си казахме, че предпочитаме да се подготвим за бъдещите си професии в български висши училища. 

Останалата част от разговора беше по-неформална и засегнахме по-лични теми, с които успяхме да се опознаем по-добре. Като заключение бих казала, че въпреки големината на училището или на града, не се различаваме толкова едни от други. Ние сме срещнали същите трудности като тях и също сме успели да се справим през едно трудно за училището време.


Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).