• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни



Екип от четирима ученици на СУ „Св. Климент Охридски“ е сред победителите в националния ученически конкурс „Нашето наследство – където миналото среща бъдещето“ по темата за европейското културно наследство. Конкурсът е организиран от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), Информационния център „Европа Директно” – София и Европейския потребителски център – България по повод Европейската година на културното наследство. Сред участвалите 32 кандидатури седем получават по регламент голямата награда – участие в тридневен ученически лагер, който ще се проведе от 3 до 5 септември. (Сред седемте номинирани ученически екипа има два троянски, два великотърновски и по един от Златоград, Карлово и Опака). Нашите победители са: Мария Ковачева, Деян Христов, Исмерай Узунова от бъдещия 10.а и Ния Чонова от бъдещия 11.а клас.

Четиримата откликнаха на поканата да участват, бързо се организираха и избраха да посветят няколко дни от ваканцията си, за да подготвят свой конкурсен материал. Подходиха към темата от гледна точка на местната културна история и под формата на разходка из Троян разказаха за няколко личности с европейски мащаб от първата половина на миналия век. Учениците получиха методическа подкрепа от училището си, от Музея на занаятите и от вестник „Троян 21“. В ограничените рамки на две стандартни страници те представиха своите открития за основоположника на българската социология Иван Хаджийски, за дипломата д-р Минко Шипковенски и образованата му съпруга Иванка (Ванна) Шишкова, за многостранната дейност на Димитър Гимиджийски. Обиколиха района на „Вила Ванна“ и църковния двор, където е погребана рано починалата обичана съпруга Ванна; родната къща на Иван Хаджийски със заведението в нея и книжарницата в близост, където една от най-продаваните книги е „Бит и душевност на нашия народ“; къщата на Димитър Гимиджийски. Есето си илюстрираха с презентация, включваща богат снимков материал.

Екип от училището ни за втори път печели участие в национален творчески лагер, организиран от ЦРЧР. През 2016 г. четирима ученици имаха възможност да прекарат четири вълнуващи дни в Бояна (ВИЖ). Къде ще е тазгодишният лагер и каква ще е програмата му, участниците скоро ще разберат.



Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).