• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

На националния форум в Бургас

вторник, 6 март 2018 г.


Мартин, Марин, Михаил, Ния, Мария. И момичето от плаката зад тях
За пета поредна година училищният клуб „Дебати“ участва в националния дебатьорски форум на Асоциация Дебати България (2-5 март, Бургас). В зимния мартенски петък за морския град заминаха Михаил Миревски (9.а), Мария Ковачева (9.а), Марин Русев (9.а), Ния Чонова (10.а) и Мартин Василевски (11.б). В познатата атмосфера на интензивно обучение, тренировъчни дебати и нови
Зимното време не уплаши групата, посоката беше ясна
познанства петимата, включени в отбори на случаен принцип, упражняваха сложното умение да се говори убедително. Този път, под календарния знак на Националния празник 3 март, всички отбори бяха получили имена на български исторически личности. Нашите представители попаднаха в отборите „Цар Калоян“, „Филип Тотю“, „Тодор Каблешков“,  „Добри Войников“, „Тодор Бурмов“.

Обучителните дебати във формата Световни училища, който усъвършенстваха участниците от клуба ни, сблъскаха гледни точки по темите: "Това правителство вярва, че медицински лица трябва да взимат важни медицински решения за децата вместо родителите им"; "Това правителство ще превърне професионалните гимназии (техникуми) в традиционни гимназии (включително езикови и математически)"; "Това правителство вярва, че известните личности от шоубизнеса не трябва да заемат политически позиции в публичното пространство"; "Това правителство ще разреши употребата на допинг на спортни състезания".

Мартин се пребори за своите финалистки 8 минути
Резултатът от дебатите показа, че сред двата отбора финалисти е този на Мартин Василевски, който заедно със съотборничките си от Шумен и Асеновград беше постигнал четири победи и нито една загуба. Изправен пред предизвикателството да говори пред голяма и взискателна публика в една от залите на Бургаския свободен университет, Мартин се мобилизира за пореден ден и заедно с останалите финалисти разви пред слушателите дебат на тема „Това правителство съжалява за общоприетото вярване, че в приказките за деца доброто побеждава злото“. Жребият определи на отбора му позицията на правителство. След продължително заседание 3-членната съдийска комисия присъди победата на опозицията. Така, като втори в отборното класиране във формат Световни училища, Мартин повтори успеха на Любомир Кирилов и Пламена Радевска от форума през 2015 година (ВИЖ).

За втори път - медал от национален форум
Достойно се представиха и останалите наши дебатьори, още повече че двама от тях – Михаил и Ния – имаха трудната задача да бъдат в отбори, чиито трети участници не се явиха. Двамата бяха достатъчно разумни и борбени да оценят този малшанс като възможност да правят повече речи и да се справят с неочаквано възникнали затруднения.

Към ползите от националния форум трябва да се добавят, разбира се, социалните контакти, общата атмосфера на уверена младост и вълнуващи предизвикателства, зареждането с впечатления, самочувствие и желание за още изяви и развитие.

Благодарим за подкрепата на ръководството на СУ "Св. Климент Охридски" и на родителите!


Нели Генкова, ръководител на клуба по дебати 
в СУ "Св. Климент Охридски" - Троян



Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).