• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни* Тенденцията в световен мащаб е децата да се извеждат възможно най-много извън класните стаи

След спечелен конкурс към Центъра за развитие на човешките ресурси взех участие в международен семинар „eTwinning and outdoor learning“ („eTwinning и учене на открито“), който се проведе от 31 май до 3 юни в гр. Шибеник, Хърватска. В семинара взеха участие 86 учители от 21 държави, като от България участваха 4-ма учители от градовете Русе, Плевен, Благоевград и Троян.

Целта на семинара беше всеки участник да открие партньор и да се регистрират международни проекти, свързани с обучението на открито. Тенденцията в световен мащаб е децата да се извеждат възможно най-много извън класните стаи, т.е. обучението да се изнесе в музеи, театри, зелени класни стаи, сред природата. Друга световна тенденция е в обучението на открито да се използват смартустройства, които да улеснят ученето. Децата трябва да осъзнаят, че смартфоните и таблетите не са средство само за игри, а са незаменим помощник в ученето.

Задача "Снимка пред 200-годишно маслиново дърво"
По време на семинара учителите имаха възможност да се запознаят с различни приложения, инсталирани на смартустройство. Организаторите на семинара бяха предвидили практическа работа по отбори, за да демонстрират как се осъществява ученето на открито. За целта всеки отбор разполагаше с карта на курорта Solaris Beach Resort. На картата бяха отбелязани 6 точки с различни задачи за изпълнение. Участниците трябваше да открият съответните точки и да изпълнят поставените задачи, които бяха „зададени“ като QR кодове. С помощта на приложение четец на тези кодове задачата се разчита и изпълнява. Пример: Дадено е кратко описание на вятъра БОРА и трябва да се открият двете думи, които описват вятъра. И тук всеки може да си даде сметка с изпълнението на една такава задача колко умения се развиват у ученика, например: ориентиране в пространството по карта, дигитални умения, четене с разбиране, бързина, сръчност, умения за работа в екип и т.н.

Друго приложение за смартустройство ни беше демонстрирано след посещение на Националния парк Кръка. Там нашата задача беше да направим снимки, в които да запечатаме красотата на природата в Хърватска. Поставената задача беше да направим една статична снимка, интерактивна чрез добавяне на точки на интереси. (Пример за такава снимка можете да видите ТУК; кликвайте с мишката върху жълтите точки.)

В Etnoland
Междувременно имахме предвидено посещение в Etnoland, където имахме възможност да се върнем 100 години назад и да видим как са живели хората в Хърватска. Демонстрираха ни как се произвежда прочутото прошуто, което е било част от менюто на сватбата на британската кралица. Не беше никак трудно да открием сходството в бита на хърватския народ и на българския.

Участието в този семинар беше изключително приятно и полезно. То ми даде нови идеи за работа. Всичко, което видях като възможност за разнообразяване на учебната работа, е напълно приложимо и не изисква  особена техническа обезпеченост. Тези приложения могат да се инсталират и на смартфоните, с които децата разполагат, а и работейки по отбори, не е необходимо всяко дете да има налично устройство. 

Партньорите от България, Литва и Кипър
„Да научим за местната област чрез дейности на открито в различните държави“ е името на международния проект , по който ще работим през следващата учебна година с моите бъдещи второкласници. Партньори са Литва и Кипър, а работен език е английският.  

Емилия Пауникова


Още снимки можете да разгледате ТУК


 

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).