• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни



Тежката тема за смъртното наказание, изучавана по Етика и право в 10. клас, беше разработена под формата на ученически дебат. Идеята е на самите ученици, участници в СИП Дебати в СОУ „Св. Климент Охридски”. В четвъртък (12 юни) на сцената в актовата зала застанаха: Габриела Ангелова и Любомир Кирилов от 10.а клас, Памела Монева, Христо Маргинов и Виктор Пейковски от 10.б клас и „гостуващата” 11-класничка Стефания Калева. Форматът на дебата беше състезателният World Schools: участниците, разделени в отбори по 3-ма, поеха условните роли на „правителство” и „опозиция”, при което едните трябваше да утвърждават въвеждането на смъртно наказание, а другите – да го оборват.

10-класниците, които се занимават с дебатиране от около половин година, сами потърсиха информация, структурираха речите си и разгърнаха дебата според регламента на World Schools. Темата показа и изградените им умения, и колко много още хуманитарно познание е необходимо, за да се заявява и отстоява позиция по такъв сложен въпрос. Освен че за пореден път се доказаха пред себе си, дебатьорите постигнаха нещо много важно – успяха да привлекат и задържат интереса на публиката от съученици. Това пролича най-вече по активното задаване на въпроси, изразяване на мнения и заформянето на един емоционален втори дебат след приключване на официалния.

И от участниците, и от публиката се чу желание дебатът да се включва в учебни часове и занапред. Иванка Цекова, преподавателят им по Етика и право, и Нели Генкова, ръководителят на Клуба по дебати, напълно се присъединяват към това ученическо усещане за полезността и атрактивността на дебатирането.

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).