• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Минаваш с двойки в следващ клас

сряда, 8 август 2012 г.

Mонитор
МЕЧТАТА НА СЛАБАЦИТЕ НА ПЪТ ДА СЕ СБЪДНЕ
Вместо да повтарят, ще учат през лятната ваканция
Повтарянето на класа от учениците, показали слаби резултати през годината, да бъде прекратено, предлагат от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в плана си за справяне с проблемите в образователната система до 2020 г. Според европейската структура наказателната мярка, прилагана досега, е неефективна. Експертите предлагат вместо двойкаджиите да повтарят класове и да губят време, да наваксват учебния материал през лятната ваканция. Тази мярка ще спести пари и на държавната хазна. Всеки ученик е разход за бюджета и колкото по-дълго време е в образователната система на средното образование, толкова повече пари се инвестират в него.

Макар и частично, новият просветен закон е в синхрон с предложението на ЕС. В документа е заложено хлапетата от начален курс да не повтарят клас. С една двойка пък ще може да преминават в горен курссамо от учениците от 5-и в 6-и клас. За да им се опрости повтарянето обаче, петокласниците задължително трябва да имат среден успех минимум добър (4) по другите предмети. Изостаналите ще наваксват уроците в специално организираното лятно училище, както и с консултации по време на учебната година след часовете по програма. Експертите въведоха тази промяна с аргумента, че преходът между 4-ти и 5-и клас е труден за децата. В начален курс хлапетата са обучавани само от един учител, а в пети клас имат различен преподавател по всеки един предмет. ,,Всички европейски проучвания сочат, че повтарянето не се отразява добре на ученика”, коментира пред „Монитор” Ева Борисова, експерт от работните групи към образователното министерство. Тя поясни, че децата, които не преминавали в горен курс, често ставали обекти на подигравки от страна на връстниците.„Повтарянето на клас често лепва етикет на детето като на „несправящо се”. С децата, които изостават, трябва да се подхожда много внимателно. Понякога те не могат да преминат в следващ клас не защото са неспособни, а защото са изживели тежка травмакато развод на родителите им или пък други семейни и социални проблеми”, коментира още експертът.


Предложение на Стоян Борджуков: Ако се отмени повтарянето - по-добре изобщо да не ходят на училище, а с раждането да им издадем дипломи... що да се мъчат децата, хем ще е по-евтино на държавата. И сега трудно успяваме да ги сложим да седнат в клас...  Начинът е друг - ако детето повтори - родителите да внесат в бюджета сумата, която е изхарчила държавата за обучението на безхаберника им, ако е имало семейни проблеми - училището не е институцията, за сметка на която тези проблеми трябва да се решават. Същото е и с неизвинените отсъствия - да се изчисли цената на всеки час и неизвинените отсъствия да се заплащат на бюджета, а  набраната сума да финансира повтарянето на децата, които са с документ, че са физически недоразвити. И готово... Няма да има повтарящи и неизвинени отсъствия... от раз!

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).