• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


В час на класа шестокласниците разпитаха своите съученици, които идват от Италия и от Украйна, за предишните им училища. Ето какво ги вълнуваше и какво научиха от Патрик и Вероника:

 

Във вторник в час на класа нашият съученик Патрик Марино, италианчето в класа ни, ни разказа за предишното си училище в Италия. Той ни сподели по какво си прилича и по какво се различава то от това в България. Всички ние му задавахме въпроси, защото нямахме търпение да разберем всичко. Патрик ни каза, че са имали само едно десетминутно междучасие, и то след първия час. По тази причина учителите пускат децата да ходят до тоалетна в часовете. Часовете са по един час, като за деня имат по пет часа в делник, а в събота – по четири. Учениците там нямат право да излизат извън училище, за да си купят нещо от магазините, а всеки си носи храна от вкъщи. Хранят се в единственото междучасие след втория час. Нямат училищен стол. Нашият съученик ни сподели, че когато децата имат физическо възпитание, отиват да тичат на определено място извън училище и само тогава им е позволено да излизат от училищния двор. В Италия децата имат само един почивен ден – неделя. Те учат от понеделник до събота включително. В училището учениците трябва да носят униформи всеки ден до трети клас – сини блузки. В италианското училище са забранени телефоните, което изуми моите съученици. Патрик ни сподели, че там децата са по-спокойни и дисциплинирани. Попитахме нашето италианче къде училището му харесва повече. Неговият отговор зарадва всички. Той каза, че повече му харесва нашето училище!

Петя Краевска, 6.в клас

 

 

Днес в часа на класа направихме миниинтервю с Вероника Полищук, която е от Украйна. Питахме я различни неща и се оказа, че между училищата в България и в Украйна имат доста прилики. Само някои училища в Украйна искат да се носят униформи, но специално в нейното не трябвало. Учебните часове започвали от 8 часа. Всеки ден имало по 6-7 часа по 45 минути. Междучасията били по 10, 15 и 20 минути. Оценките били от 1 до 12. Вероника ни сподели, че миналата година завършила с много добри оценки. В клас били 30 деца. Имало столова, която се заплащала. Имало и занималнята, но не била задължителна. Вероника и останалите ученици от училището в Украйна можели да носят телефони в училище. Предметите им били същите като тези при нас в България. Излизането от училище било забранено. В училищния двор имало павилиони с храна, от които украинските деца можели да си купят нещо за хапване. Вероника каза, че учителите в България са по-строги от тези в Украйна. Любимият ѝ предмет в украинското училище била украинска литература, а тук, в България, са литературата и математиката. На Вероника много ѝ харесват българските планини и гори. Любимата ѝ храна в България е хлябът, а в Украйна всички храни ѝ харесвали. Според украинчето тук организираме много повече излети и екскурзии. Така неусетно, с много питане и вълнение, свърши часът при госпожа Владова.


Бояна Генкова, 6.в клас

 

 

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).