• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

 

С въпроси към г-жа Нели Несторова и г-жа Веселка Пелтешка, създали изложбата "Нов живот за бабините ракли" в училищната изложбена зала, се обърна Полина Трифонова от 7.б клас. 

 


 

– Как ви хрумна идеята за тази изложба?

– Идеята за изложбата ни хрумна това лято. Разполагахме с всичко, от което имахме нужда –  с празна изложбена зала в училище, с носталгия по отминало време и с пълни бабини ракли, които имат история. Бяхме почувствали, че сме в надпревара с летящото съвремие и някак интуитивно усетихме притегателната сила на родовите корени… все пак светът не започва от днес. Така дойде и името „Нов живот за бабините ракли“, като решихме да се изложат вещи от бита на троянеца от миналото редом с техния съвременен вариант, за да наредим „пъзела“ на времето. Обединихме сили и така изложбата се превърна в своеобразно „пътуване“ към миналото, а целта беше съвременното поколение да види еволюцията на вещите от бита и да си представи живота на едновремешните троянски семейства. 

 

– Коя част от изложбата е харесвана най-много от учениците?
– Всеки, разглеждащ изложбата, се впечатлява от различни експонати, но привлича вниманието витрината със стария (отдавна излязъл от употреба) радиоапарат заедно със снимка на едни от първите радиослушатели в региона (от 1927 г.), стационарен телефон с дизайн от първите десетилетия на 20. в., текстилен класьор за писма редом с мобилен телефон от нашето съвремие, побиращ в себе си идеята за всичко изброено. Впечатляват и традиционните троянски носии – мъжка и женска – за тържествени случаи; ютията, работеща с горещи въглени. Интересна е и витрината с дъската, на която са пишели учениците някога – първообраз на днешната тетрадка, заедно с помагала за зрелостен изпит от 1942 г., които са редом с модерния електронен таблет за четене на книги.

 

– Колко време ви отне да съберете предметите за изложбата?
– Тъй като имахме ясна концепция за изложбата, събирането на предметите не отне много време. Просто отворихме бабините ракли. Любезно ни подкрепиха в начинанието Музеят на занаятите в Троян, колеги и служители от училището, които с готовност откликнаха – отвориха бабините ракли, а и граждани, които пазят старите вещи, тъй като за тях имат сантиментална стойност. Благодарим на г-жа Цекова, която ни предостави възможността да осъществим идеята си.

 

– Срещнахте ли затруднение в намирането на предмети за изложбата?
– Не срещнахме затруднения, а по-скоро имахме подкрепа. С желание, ентусиазъм и вяра плановете стават по-лесно осъществими. Бяхме убедени, че нареждането на един пъзел от миналото има своето духовно място в ежедневието ни, че възраждането на индивидуалната история има смисъл, за да ни покаже, че връзката между поколенията не е прекъсната, съществува.

 

– Кой е най-ценният експонат от тази изложба?
– Всички са ценни, те „разказват“ истории, но сме впечатлени от едно писмо от 1880 г., написано с красив почерк от син до родителите му. В писмото си младежът първо се обръща към отечеството, а после към уважаемите родители. Писмото провокира размисъл за родината като дом и за родния дом като неотменна част от общата представа за роден свят. 

 

– Имате ли любим експонат?
– Да, червеният сатенен класьор за писма с избродирани цветя, който е първообраз на съвременните папки, но според мене е много по-красив и изящно изработен. (Нели Несторова)
– Моят любим експонат е пишещата машина – изключително красива и ценна. (Веселка Пелтешка)

 

– Имате ли идеи за други изложби в бъдеще и ако да – какви?
– Да, вече имаме такава идеи, които в голяма степен са подсказани от нашите ученици.

 

– Какво искате да предадете на новото поколение с тази изложба?
– Някога животът е имал конкретни измерения, нелеки дни, осъществявани с по-бавен темп и изискващи търпение и упоритост, но затова пък и оставеното наследство е било по-трайно, дори по-щадящо за природната среда (от екологично гледище – засегнали сме и тази тема). Изложбата е нашето послание към новото поколение да цени наследеното, да съхранява родната традиция, в която преоткриваме и себе си.
 

Въпроси и снимки: Полина Трифонова от 7. б  клас

 







 

 

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).