• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Едноседмично обучение по Еразъм+ в Прага

четвъртък, 12 декември 2019 г.Екип от трима млади преподаватели по английски език от СУ „Св. Климент Охридски“ участва по проект “CLIL” (Content and language integrated learning) по програма Еразъм+. Обучението се проведе от 2. до 6. декември 2019 г. в чешката столица Прага. Домакин беше ITC - International. В курса участваха 8 преподаватели – 3-ма от България и 5-ма от Италия.
Йорданка Иванова: Върнах се от този курс мотивирана, вдъхновена и готова да приложа всичко научено

От дълго време имам желание да участвам в проект по програма Еразъм + и тази година ми се отдаде такава възможност. Обучението беше много добре организирано. Ние, учителите, бяхме поставени в ролята на ученици и по този начин можехме да усетим какви трудности би изпитал всеки ученик и обратно – какво би привлякло вниманието му.

Научихме много нови методи и техники за преподаване. Повечето от тях бяха насочени към визуализирането на преподавания материал чрез ролеви игри, работа по групи и създаването на схеми и карти. Най-интересна за мен беше тази част от обучението, в която научихме как учениците могат да използват мобилните си телефони в час за по-бързо усвояване на нови знания, за упражнения и за оценяване на знанията.

Върнах се от този курс мотивирана, вдъхновена и готова да приложа всичко научено.Галя Шейретова: Това обучение беше едновременно полезно, приятно и зареждащо с позитивизъм

Изключително щастлива съм, че имах възможността да участвам в обучението по програма Еразъм + в столицата на Чехия – Прага. Темата на курса – „CLIL”, на практика означава преподаване на учебен материал от различни дисциплини посредством английски език. По този начин се постига двоен ефект – от една страна учениците усвояват знанията по даден предмет, а от друга - усъвършенстват комуникативните си умения по езика.

Имахме невероятния шанс да бъдем обучавани от една от най-добрите и опитни преподаватели в Пражкия университет – г-жа Петра Валин. Тя ни запозна с различни   иновативни методи, основно под формата на игри, които могат успешно да бъдат прилагани в учебния час. По време на практическите занятия  ние, в ролята на ученици, бяхме разпределяни многократно в групи по разнообразни критерии, така че всички участвахме активно в поставените задачи. Една от целите на курса беше да ни убеди в нуждата от динамика по време на обучение. Научихме как по предварително зададени ясни правила  учениците може да се движат в класната стая, изпълнявайки инструкции, без това да нарушава самия учебен процес. Бяхме запознати и с още много различни техники за провокиране на интереса на учениците в час.

За мен това обучение беше едновременно полезно, приятно и зареждащо с позитивизъм. Надявам се да успея да предам това усещане и на моите ученици.


Наталия Йотова: За мен е важно часовете ми да бъдат интересни и динамични, а обучението беше точно с такава насоченост

Още с постъпването си на работа в училището бях убедена, че един ден ще участвам в проект по Еразъм +. За щастие това се случи съвсем скоро. Като млад учител това обучение ми беше изключително полезно и мотивиращо, защото за мен е важно часовете ми да бъдат интересни и динамични, а обучението беше точно с такава насоченост.

Това, което усвоихме и което досега не бях прилагала в практиката си, беше как да получаваме обратна връзка от учениците – какво са научили, какво им е харесало и какви очаквания са имали. По този начин те изразяват мнението си, без да се чувстват притеснени. За мен технологиите са неизменна част от съвременното обучение и с радост се докоснах до новите методи за интегриране на технологиите в часа.

Надявам се да успея да променя стандартния метод на преподаване и да потърся иновативни, по-перспективни начини за усвояване на знания и ключови компетентности, необходими в обучението на съвременния ученик.


Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).