• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

„Амбарица Оупън 2019“

понеделник, 5 август 2019 г.


Успешно приключи „Амбарица Оупън 2019“ – националното дебатьорско състезание, организирано от клуб „Дебати“ на СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян в периода 1–4 август. С главен инициатор и организатор зрелостничката Стефани Лалева, в партньорство с Асоциация Дебати България и хижа „Амбарица“, финансирано от Община Троян по спечелен проект към програма „Обществен форум“ и стъпило върху опита и успеха на миналогодишното „Амбарица Оупън 2018“, под наслов „Да дебатираш на високо равнище – 1520 м н.в.“  то качи във високата планина 56 ученици и студенти от цяла България – София, Русе, Варна, Шумен, Пловдив, Плевен и Троян. Това са почти два пъти повече участници от миналата година.


Основната работа по организацията на националното състезание изнесоха учениците от клуба, подкрепяни във всеки момент от училището си. Както и миналата година, сериозна помощ оказа студентът Любомир Кирилов, възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш училищен дебатьор. Основен помощник на Стефани Лалева беше Мария Ковачева, полезна и със своето умение да пише оригинално. Всички членове на училищния клуб помагаха при посрещане на гостите в Троян. На хижата се качиха и дебатираха: Мария Ковачева, Ренета Дочева, Мартин Василевски, Стойко Данчев, Марин Русев. Със своята активност училищните дебатьори за пореден път показаха, че са отговорни млади хора, на които винаги може да се разчита.


Организаторите работиха в партньорство с галерия „Серякова къща“, където беше официалното откриване на събитието, НУПИ „Проф. Венко Колев“, където бяха настанени гостите първата вечер, Хлебозавода и бар клуб „Библиотеката“, троянската фирма Natural art studio, изработила награди за победителите в състезанието. А от продажбата на сувенири – тениски и платнени торбички с бранда на състезанието – се събраха 130 лева, които ще подкрепят работата на училищния клуб през следващата учебна година.


Хижа „Амбарица“ стана терен за дебати, протекли под открито небе и на импровизирани сцени в хижарските помещения. Величествената планина, лагерният огън, тамошните талисмани – конят Борко и котките Люк и Леа, амбаришките мекици с боровинково сладко и тази година придадоха особен чар на състезанието, което иначе е едно от многото, организирани от клубове в страната. Чар, накарал две от миналогодишните състезателки – варненката Гинка и софиянката Симона – да се запишат в доброволческия лагер, организиран в подкрепа на хижата от 20 до 29 юли, и да посрещнат останалите участници, съчетавайки дебатирането с отговорности в кухнята. А това е една от целите на клубния проект „Амбарица Оупън“ – да свърже активни млади хора с високата планина и с нашия край.


Добрият дебатьор се изгражда с участия в състезания, напомниха от Асоциация Дебати на учениците. Бихме добавили – добър планинар се става с ходене в планината. Възможност, която избраха за себе си 56 български момичета и момчета. И макар че преходът е доста сериозен и беше предизвикателство за повечето от тях, накрая признаха – струвало си е.



Нели Генкова

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).