• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни



От следващата учебна година СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян ще е със статут на иновативно училище, което го поставя сред още 394 училища в страната. Иновативните училища имат по-голяма свобода при прилагането на нови, съвременни методи на преподаване на учебния материал.

Статутът на иновативно училище беше поискан и спечелен чрез проект „Дебатът – мост, а не стена“. Дебатът е образователна игра, в която двете страни излагат своите тези за решение на зададен проблем и ги защитават. Той има установени правила, които гарантират равнопоставеност и коректност в комуникацията. Целта е даден въпрос да се разгледа от различни страни и публиката да придобие лична позиция, проследявайки процеса на търсене на истината чрез сблъсък на аргументи. Използването му в учебни часове е възможност за повишаване мотивацията за учене, превръщане на ученика в активен участник, въвеждане на учене чрез преживяване, развиване на толерантност, критичност, ангажираност, инициативност, самостоятелност, комуникативни умения, работа в екип, самооценка, увереност. Членството на училищния клуб „Дебати“ в Асоциация Дебати България е ресурс за осигуряване на обучители и на методическа помощ.

Иновацията има тригодишен период и първоначално ще бъде въведена в 2 випуска – V и VIII клас. Първата година ще бъдат използвани часове по български език и литература, история и час на класа. През втората година при IX клас ще бъдат включени часове по философия и английски език. Дебатите в час ще бъдат два пъти месечно, а темите и регламентът ще бъдат съобразени с възрастта на участниците. Нововъведението цели да се увеличи броят на учениците, които могат да намират предварителна информация по зададена тема, да работят екипно, да говорят уверено и аргументирано пред публика, да слушат активно, да спазват речев етикет в спора, да не прибързват с крайни оценки, да разбират, че коректното общуване е път към другия, истината е сложна, а собственото развитие е труден, но вълнуващ процес.

СУ „Св. Климент Охридски“ разчита, че статутът на иновативно училище действително ще му даде повече свобода, а няма да я отнема чрез допълнителен бюрократичен натиск, за да бъде то спокойно и мотивирано в изпълнение на благородните си образователни намерения.




Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).