• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


По време на международния дебатьорски обмен в Словения (ВИЖ) Мария Ковачева реши да вземе интервю от Даан Уелинг, европейски шампион по дебати и настоящ мениджър на проектите на международната образователна дебатьорска асоциация IDEA.

Какви според теб са ползите от тазгодишния обмен?

Аз дебатирам от 10 години. Започна като хоби и постепенно разбрах, че дебатирането е изключително развиващо, защото помага да научиш хората не само да мислят критично върху нещата, които се случват, да размишляват информирано и да изградят своето мнение, но и да се почувстват обвързани със света около себе си. Това, което харесвам в тазгодишния обмен, е, че повече от 150 участници от 15 европейски държави получиха не само невероятна възможност да помислят сериозно за света около тях, но и да научат много от опита на другите. Твърдим, че светът е глобализиран, имаме възможност да отидем навсякъде, но много хора не го правят или когато го направят, нямат възможността да общуват по между си. В това събитие ми харесва, че имаме възможността да сближим хора, които не усещат ползите от глобализацията, защото идват от по-бедна държава или район и подобни възможности за пътувания са рядкост за тях. Мисля, че хората в делегациите не само са заслужили да бъдат тук, но когато се приберат, ще усетят ползите от международната комуникация.

Как дебатите промениха живота ти, не само професионално? 

За това събитие използвахме #debatechangeslives, защото забелязахме, че при много от хората, които минават през дебатьорски програми, дебатите са променили живота им. Предизвикваш ме да говоря за непрофесионалните ползи. Дебатирането ми даде най-вече самоувереност и ме научи, че моят глас се цени, научи ме да говоря добре пред голяма група хора, даде ми група от приятели, с които споделяме едно хоби, и това много ми помогна, когато бях дете. Бях тормозен в училище, че съм зубър, и това да имам връстници, с които споделяме една и съща „шантава“ страст, много ми помогна в личния живот. Научих се да мисля много по-аналитично и това също много ми е помагало да премина през всякакви ситуации, а също – да видя другата страна на нещата. Често чувам за себе си, че съм много грижовен човек. Аз мисля, че винаги съм бил грижовна личност, макар да си падах малко беладжия като малък, но вярвам, че дебатирането ми помогна да видя хората от друга страна, да бъда любопитен за тази друга страна и това ме направи по-сърдечен човек.


Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).