• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

                                                
3 май 2017 г. - това е датата, която чакахме всички 18 ученици от СУ "Св. Климент Охридски" - гр. Троян с такова нетърпение, че почти не спахме от вълнение за предстоящото пътуване. Тръгнахме за град Елванген, Германия с огромно желание и много очаквания. Не усетихме кога пристигнахме на летището в Меминген, а оттам ни откараха с автобус до градчето Елванген. Посрещнаха ни семействата на германските ни съученици с много усмивки и топли думи. От този момент започна нашето приключение.

В началото всички се притеснявахме, но езиковата бариера падна бързо и веднага започнахме да се сближаваме със семействата. Те бяха много всеотдайни към нас и всяка сутрин ни откарваха до училището заедно с нашите партньори. През цялото време се стремяха да изпълняват нашите желания да посетим различни забележителности в техния град. Много силно впечатление ни направи високият стандарт на живот, стриктното спазване на всички правила, чистотата, не само в домовете им, но и на улицата.

Посетихме кулата в град Улм, която се намира на брега на река Дунав и е висока 162 метра, и за целта трябваше да изкачим близо 800 стъпала. На върха на кулата се откриваше една огромна и зашеметяваща гледка към целия град. Научихме, че това е родният град на Алберт Айнщайн. Разходихме се и в Щутгарт. Там научихме за миналото на града и посетихме галерия с известни творби на Пикасо и други художници.

Попитахме някои от участниците в междуучилищния обмен какво различно видяха в Германия и какво ново научиха за себе си. Ето техните отговори:

Цвета Данаилова, 10.а клас:
Различията в Германия бяха много. Архитектурата, чистотата на околната среда, немското училище, но най-голямо впечатление ми направи това, че хората са изключително възпитани във всяко едно отношение. За себе си научих, че не трябва да се притеснявам толкова и че трябва да се старая да уча повече чужди езици.

Рая Шейретова, 10.а клас:
Чистотата и редът в Германия ми направиха много силно впечатление. Хората не са така студени, както ги описват, а напротив - много мили, сърдечни и готови да направят всичко, за да се чувстваш добре като у дома. Разбрах, че за да отидеш в Германия, английският език е най-малкото, с което можеш да се подготвиш. Всеки, който има намерение да отиде в чужбина, трябва да бъде добре подготвен с поне два езика.

Цветелина Желязкова, 9.а клас:
Разликата от България до Германия е наистина огромна. Там всичко е подредено, чисто и красиво. Самата обстановка ме караше да се чувствам уникално. Това беше незабравима седмица и с огромно желание бих я изживяла отново. Там хората са много възпитани и винаги са усмихнати. Научих, че няма нужда от притеснения, свързани с говоренето, и се радвам, че разбрах, че мога да се справям доста добре с езика.

Гергана Райковска, 9.а клас:
Различното беше отношението на хората към всичко. Чистата природа и усмихнатите хора. Голямо впечатление ми направи това, че хората се поздравяват дори и като не се познават. А семейството, в което аз бях, беше повече от прекрасно. Новото, което открих за себе си, беше, че мога да бъда самостоятелна.

Бранимир Бочев, 9.а клас:
Цялата обстановка беше различна. Хората, спазването на законите, начина на образование, култура и общуване. Най-много ме впечатли любезността на хората, които ме посрещнаха в дома си, и новите приятели, които ме допуснаха до себе си.

Мария Ковачева, 8.а клас:
Различното в Германия беше това, че хората имаха желание да пазят реда около себе си и им харесваше да го правят. Научих за себе си, че мога да бъда като тях.

Деян Христов, 8.а клас:
Различното в Германия беше начинът на живот, природата, пътищата, чувствах се по-отпуснат и като "най-голямата особа" заради държанието им към мен. Научих, че доста лесно се справям с езика.

За всички нас беше незабравимо приключение, което искаме да се сбъдне още веднъж.



Румен Илиев, 9.а клас
Снимки: Цветанка Босева

Фотопрезентация на Деян Николов от 8.а клас разгледайте ТУК.


Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).