• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Езиковед ни гостува на 11 май

неделя, 14 май 2017 г.На 11 май в Информационно-културния център се проведе лекцията "Българският език на старо и ново място по света и диалектната му делитба". Неслучайно на тази дата, деня на светите братя Кирил и Методий по стар стил, СУ „Св. Климент Охридски" покани в Троян езиковеда доц. д-р Ана Кочева.

Доц. д-р Ана Кочева работи в Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН. Тя ни разказа много любопитни факти. Научихме, че има над 15 милиона българи с различни диалекти, пръснати по целия свят. Че най-архаичните български говори са в Родопите и пазят особености още от времето на светите братя Кирил и Методий. Интересно беше да чуем, че в троянския диалект има 32 синонима на думата глупак.

Гостенката беше донесла със себе си издания на две карти - "Карта на диалектната делитба на Българският език" и "Българският език на ново място по света", които подари на публиката. Такива срещи обогатяват знанията ни по интересен начин.

Стефан Банчев, 9.а клас

Снимки: Ралица Бенчева


 


                                                                                     

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Група на училището

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).