• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


Успешно и емоционално беше участието на училищния клуб „Дебати“ в националното състезание Pazrdzik Open (24-26 юни). Форматът беше Британски парламентарен дебат, в който се срещат четири отбора с по двама състезатели. За южния град заминаха двама „ветерани“ – зрелостниците Любомир Кирилов и Кристиян Стефанов, и двама дебютанти – Калоян Кюркчиев (11.а) и Стефани Лалева (9.а). Голямата новина е, че отборът на Любомир и Кристиян се е класирал за полуфинал, нареждайки се сред първите 8 от общо 32 отбора. Присъствието им на полуфинален дебат е още по-ценно, защото са застанали до утвърдени имена от дебатьорската общност, сред които - национални шампиони и хора с международен опит.

Полуфиналният сблъсък беше своеобразен и заслужен подарък за Любо - човека, който може би най-осъзнато и последователно се изграждаше през последните три години като дебатьор, - тъй като дебатът беше на рождения му ден. Докато е отивал към трибуната в залата на пазарджишкия младежки дом, за да произнесе своята 7-минутна реч пред компетентна и взискателна публика от 50-тина човека, те са го поздравили с "Happy birthday to you".

Най-висок личен резултат в индивидуалното класиране е постигнал Кристиян. Много успешен е бил дебютът на Калоян, който в два от четирите си състезателни дебата е водил по точки. Достойно е представянето и на Стефани, още повече, че е само в 9-ти клас и това е първият й дебатьорски турнир. Двамата са заели 17-то отборно място, което ги поставя в средата на класацията. Любопитно е също, че в един от дебатите са се срещнали двата ни отбора и са си поделили първите две места. Всичко това затвърждава убедеността ни, че клубът “Дебати“ към СОУ „Св. Климент Охридски“ има своето устойчиво присъствие в националната дебатьорска общност и че щафетата е поета от следващите ни успешни момичета и момчета. Освен това Любо и Кристиян са споделили с Асоциация Дебати амбицията си да организират състезание в Троян и са получили обещание за подкрепа.

Темите, подбрани от организаторите, са „хвърлили“ участниците в някои от най-горещите теми на деня: „ТП вярва, че гей прайд парадите вредят на каузата на LGBT обществото“; „ТП ще забрани публикуване на лични материали за жертви в инциденти без съгласието на близките им“; „ТП, като ЕС, ще предложи преференциални условия на Великобритания, за да остане“; „ТП, в света на Хари Потър, ще позволи употребата на felix felicis в куидич мачове“. На полуфинала Любомир и Кристиян, в трудната роля на закриваща опозиция, са спорили по темата „ТП подкрепя съществуването на въоръжени граждански отряди в райони с висока престъпност“. Финалът е бил на тема “ТП съжалява за американската мечта“ с пояснението: Американската мечта е широкоразпространено вярване, че трудът и постоянството се възнаграждават с успех, независимо от произхода на човек и обстоятелствата.

Клуб „Дебати“ и този път получи пълната подкрепа на училището, което пое таксите за участие на четиримата наши представители, за което благодарим. Благодарност и към г-жа Светла Червенкова, която се ангажира с пътуването.

Клубът предвижда публичен дебат в Информационно-културния център в сряда, 29 юни, от 17 часа. Темата е "Това правителство ще задължи завършилите студенти да работят за определен брой години в родната си страна". Срещата ще бъде и повод за изразяване на благодарност към всички вече завършили ученици от випуск 2016 на СОУ „Св. Климент Охридски“, които бяха част от клуба и направиха много за развиване на дебатьорската култура в училище. Всички са поканени.

Нели Генкова, ръководител на клуб "Дебати"

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).