• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

След Русе – още по-уверени

понеделник, 30 юни 2014 г.




"Лоши речи или пък глупави аргументи не съществуват – има само брилянтни говорители в процес на изграждане." (Кратък съдийски наръчник на Асоциация Дебати София)

Пред Русенския университет, където беше закриването
След изключително полезното и запомнящо се обучение по дебати, проведено през пролетната ваканция във Велико Търново, на което участваха шестима наши ученици, писахме, че имаме основание да заявим амбициозна цел – да утвърдим Троян на националната дебатьорска карта. След участието ни в Четвъртия ежегоден турнир по дебати WSDC  Rousse Open 2014, проведен в Русе от 28 до 30 юни, можем да кажем, че сме направили още една важна крачка в посока на това утвърждаване. Турнирът, събрал отбори от Русе, София, Шумен, Пловдив, Благоевград, Свищов, затвърди впечатлението, че дебатьорите на СОУ „Св. Климент Охридски” стоят достойно сред националната ученическа дебатьорска общност.

На път към първия дебат

Тридневното състезание беше организирано от СОУ за европейски езици "Св. Константин-Кирил Философ"- Русе със съдействието на Асоциация Дебати София и Община Русе. Форматът беше тренираният във Велико Търново World Schools. За дунавския град заминаха Любомир Кирилов (10.а), Памела Монева (10.б) и Виктор Пейковски (10.б), а отборът се именува „Хектор” по името на Омировия троянец. „Хектор” регистрира две победи и две загуби. Жребият беше отредил така, че в предварителния кръг троянците се срещнаха с двата отбора, които накрая излязоха финалисти – от едните загубиха с минимална разлика, а другите победиха. Много радващи са и личните резултати, които тримата получиха във вид на събрани по време на четирите дебата точки и които ги нареждат сред много по-опитни техни връстници от страната.

Дебатът за медиите
Според регламента на формата Памела, Любо и Виктор получаваха и ролята на правителство, и ролята на опозиция в различните дебати. Като правителство имаха задачата на утвърждават схващането, че на медиите трябва да се забрани чрез закон да се месят в личния живот на публичните фигури. Като опозиция имаха да оборват схващанията, че: трябва да се легализират всички наркотици; трябва да се разреши на полицията да създава расови профили, когато разследва престъпления; трябва да се разреши на затворниците да изберат смъртна пред доживотна присъда.

Из дебатьорския багаж
Отборът имаше около две седмици за предварителна подготовка по общо 15 социални, икономически, юридически, морални и политически теми. Благодарим за съдействието по набиране на информация, което ни оказаха други участници в клуб Дебати - Паулина Пенчева, Стафания Калева, Таня Вълковска и Христо Маргинов, както и на учителите Анелия Иванова и Боряна Петрова, към които състезателите се обърнаха с въпроси от техните предметни области.

Веднага след турнира дебатьорите отговориха, независимо един от друг, на няколко въпроса: в кой момент са се почувствали най-въодушевени и в кой – най-притеснени, кое най-много е помогнало да вземат двете си победи, кое преценяват като лична победа, какви цели трябва да си постави клуб „Дебати” от тук нататък и какво още можем да направим за развиване на дебатьорската култура в Троян. Вижте отговорите им ТУК.

Нели Генкова, ръководител на клуб „Дебати” 
към СОУ „Св. Климент Охридски” 

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).