• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Огледалото на образованието

петък, 11 май 2012 г.

Стела Стоянова
Статия на в.Стандарт
 Хаос на изпитите или ефикасен начин за слагане край на преписването? Все още не е ясно какъв ще бъде ефектът от "въртележката" с матурите, която се въвежда в големите градове тази година. Идеята е компютър да "миксира" абитуриентите и след това да ги пръсне по различни училища, където да положат изпита. Така че да не познават съседа по чин и, дори ако решат да преписват, най-малкото няма да бъдат сигурни дали той е решил теста вярно.
С тази идея най-вероятно ще бъде сложен край на досегашната практика цели гимназии да полагат зрелостен изпит с успех 5,80. Или, най-малкото, тяхната бройка силно ще се ограничи. И досега беше учудващо как деца, които в клас изкарват четворки под погледа на доста по-снизходителни учители, на матурата внезапно се сдобиват с петици и шестици. Публична тайна е, че в "своето" училище учителите - квестори, макар и да не преподават по съответния предмет, разрешаваха на тийнейджърите доста свободно да си подсказват и обсъждат кои са верните отговори. Това се случва с неофициалната благословия и на директори, и на просветни инспекторати, и на самото министерство. Нали именно заради това от въвеждането на матурите насам МОМН отчита на финала доста приличен успех, макар и с ясното съзнание, че той е нереален.


Не е ясно обаче дали министерството е подготвено за другата крайност, която ще донесе експериментът. А тя е очакваният скок на двойките. Оставени без живи "пищови" до себе си, доста абитуриенти най-вероятно няма да се справят с теста, дори и ако го попълват на лотариен принцип. Просветните експерти трябва да бъдат подготвени да се сблъскат с много по-различни резултати от досегашните. И да имат готовност да ги обяснят. Защото вече всички сме свикнали и с измислените скали, по които точките се преобразуват в оценки, и с това, че те винаги са в полза на неграмотните. Готови ли сме да се сблъскаме с истината за грамотността на децата ни, която досега прозираше най-вече във Фейсбук и скайп? С факта, че децата масово не умеят да пишат и ние някак си свикнахме да ги щадим, защото са "интернет поколение". И досега четворки на матурата успешно изкарваха абитуриенти, които не са в състояние да свържат два смислени реда по последния въпрос, който представлява съчинение или есе. "Въртележката" на матурите може би ще ни приближи до реалната равносметка. Която е доста тъжна. И образованието най-сетне ще се погледне в огледалото. Защото досега то беше криво.

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).