• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Огледалото на образованието

Публикувано от админ (Борджуков) петък, 11 май 2012 г.

Стела Стоянова
Статия на в.Стандарт
 Хаос на изпитите или ефикасен начин за слагане край на преписването? Все още не е ясно какъв ще бъде ефектът от "въртележката" с матурите, която се въвежда в големите градове тази година. Идеята е компютър да "миксира" абитуриентите и след това да ги пръсне по различни училища, където да положат изпита. Така че да не познават съседа по чин и, дори ако решат да преписват, най-малкото няма да бъдат сигурни дали той е решил теста вярно.
С тази идея най-вероятно ще бъде сложен край на досегашната практика цели гимназии да полагат зрелостен изпит с успех 5,80. Или, най-малкото, тяхната бройка силно ще се ограничи. И досега беше учудващо как деца, които в клас изкарват четворки под погледа на доста по-снизходителни учители, на матурата внезапно се сдобиват с петици и шестици. Публична тайна е, че в "своето" училище учителите - квестори, макар и да не преподават по съответния предмет, разрешаваха на тийнейджърите доста свободно да си подсказват и обсъждат кои са верните отговори. Това се случва с неофициалната благословия и на директори, и на просветни инспекторати, и на самото министерство. Нали именно заради това от въвеждането на матурите насам МОМН отчита на финала доста приличен успех, макар и с ясното съзнание, че той е нереален.


Не е ясно обаче дали министерството е подготвено за другата крайност, която ще донесе експериментът. А тя е очакваният скок на двойките. Оставени без живи "пищови" до себе си, доста абитуриенти най-вероятно няма да се справят с теста, дори и ако го попълват на лотариен принцип. Просветните експерти трябва да бъдат подготвени да се сблъскат с много по-различни резултати от досегашните. И да имат готовност да ги обяснят. Защото вече всички сме свикнали и с измислените скали, по които точките се преобразуват в оценки, и с това, че те винаги са в полза на неграмотните. Готови ли сме да се сблъскаме с истината за грамотността на децата ни, която досега прозираше най-вече във Фейсбук и скайп? С факта, че децата масово не умеят да пишат и ние някак си свикнахме да ги щадим, защото са "интернет поколение". И досега четворки на матурата успешно изкарваха абитуриенти, които не са в състояние да свържат два смислени реда по последния въпрос, който представлява съчинение или есе. "Въртележката" на матурите може би ще ни приближи до реалната равносметка. Която е доста тъжна. И образованието най-сетне ще се погледне в огледалото. Защото досега то беше криво.

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Връзка


Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес

svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Google Classroom

Училище за УЧЕНИЦИ

Понеже не съм талантлив и нахъсан, като ОНЗИ момък, а и съм грозен - вместо филм ви пращам СКРИЙНШОТОВЕ в PDF-файлове, за да можете бавно и ...