• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Тийнейджърите у нас употребяват прекомерно енергийни напитки, сочат резултатите от националното проучване сред 5000 ученици от 1-и до 12-и клас. То е проведено в края на 2010 г. от Центъра по опазване на общественото здраве, но данните се оповестяват за първи път сега.

Значителна част от децата, особено момчетата над 10 г., консумират често и значителни количества енергийни напитки, каза проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика. Това е една от причините преди дни МС да забрани продажбата им на младежи под 18 г., подобно на цигарите и алкохола.

Енергийните напитки съдържат главно кофеин, таурин и d-глюкоронолактон. Имат също захар и извлек от различни растения. При честа употреба на таурин има риск от неблагоприятни ефекти върху мозъчната дейност, а d-глюкоронолактонът се отразява негативно на бъбреците. Умереният им прием не е опасен, но все още ефектът от комбинирането им, особено в условия на физическо натоварване, не е достатъчно проучен при деца и млади хора, се казва в становище на Европейската агенция по безопасност на храните, цитирано в експертно мнение на проф. Петрова и доц. Веселка Дулева до здравното министерство.

Затова тревога буди постепенното пристрастяване на децата към енергийните напитки, което започва още от началното училище. 5,7% при децата от 1-и до 4-и клас консумират 5 пъти и по-често енергийни напитки, а 4,7% от момчетата на тази възраст пият повече от веднъж дневно енергийни напитки. С възрастта консумацията се повишава. Децата в 5-и - 7-и клас имат по-голяма честота на консумация - 19% от тях пият 5 пъти и повече седмично енергийни напитки, а децата в гимназиалния курс са с най-висока честота на употреба на тези напитки - 20,8%. Най-често към тях посягат момчетата. 24,5% от учениците ги консумират над 5 пъти седмично, а 9,1% от тях пият повече от едно кенче дневно.

Две и повече енергийни напитки дневно се отразяват неблагоприятно дори на възрастните поради натрупването на кофеин и други съставки със стимулиращ ефект. Прекали ли, човек усеща повишена нервност, тревожност, главоболие и сърцебиене. Може да се стигне до безсъние и дихателни нарушения.

ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).