• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

В света на науката

понеделник, 3 юли 2023 г.

Единственият 10-класник от област Ловеч, получил 100 от 100 точки на националното външно оценяване по математика, е Йоан Дичевски от СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян. Преподавателят му по математика Стоян Борджуков не е изненадан от този резултат.

Подготовката на Йоан Дичевски по математика върви успоредно с натрупването на сериозни познания по физика и космонавтика. За трета поредна година той участва в събитието „Ало, Космос! Говори България!“. През 2021 година имаше възможност да влезе в директна видео връзка с астронавтите Тома Песке и Марк Ванде Хей, намиращи се на борда на космическия кораб „Дракон 2“, и да им зададе въпроси (ВИЖ). Участието във второто издание му осигури пътуване до ЦЕРН (Женева), което ще се осъществи в края на този месец. В третото издание, състояло се неотдавна (29 юни), 10-класникът е имал възможност да зададе въпрос за тъмната материя към учени от ЦЕРН, както и да слуша лекции по темите „Наука за безсмъртието“, „В търсене на близнака на Земята“, „Как научното мислене може да помогне да се ориентираме в днешния свят“.

Наградените с пътуване до Женева имат право да вземат със себе си още един участник. Йоан е поканил своя приятел Златомир Арабаджиев от 8.а клас на нашето училище. Момчетата ще имат възможност да обиколят голяма част от ускорителите и контролните зали в ЦЕРН. Йоан Дичевски очаква пътуването да обогати представите му за това как квантовата физика се прилага на практика.

Нели Генкова

 

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Група на училището

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).