• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

 


На 26 юли в Sofia Tech Park се проведе мащабно научно събитие „Ало, Космос! Говори България!“, организирано от Атлантическия клуб в България, Посолството на САЩ в София и над 30 образователни организации в областта на STEM образованието. Посетителите имаха възможност да се включат в над 20 работилници и лаборатории и да слушат лекции на признати български учени, светила в областта на космическите и точните науки. Но кулминацията беше 20-минутна видеовръзка, в която български ученици зададоха въпроси директно към астронавтите Тома Песке и Марк Ван де Хей и получиха отговори в реално време от борда на Международната космическа станция. Сред питащите ученици беше Йоан Дичевски от бъдещия 9.а клас на нашето училище.

За да има привилегията да отправи въпрос към астронавтите, Йоан участва в конкурс и премина през двойна селекция. Конкурсът, обявен за ученици на възраст между 6 и 19 г., се проведе в периода 21 юни – 2 юли. Участниците трябваше да запишат своя въпрос във видео на английски език, спазвайки множество указания и препоръки. По отношение на съдържанието не бяха позволени религиозни и политически въпроси, въпроси за извънземни форми на живот и за хуманоидни роботи, за физиологични функции (вкл. относно плаченето в Космоса) и такива, които изискват от астронавтите споделянето на лична информация (вкл. как семействата им се справят с коронавируса). Въпросите трябваше да са такива, че отговорите да не се откриват в Google или друг популярен източник. Експертно жури излъчи 32 въпроса сред общо 203 и ги изпрати до НАСА, където е бил направен финалният подбор.

Въпросът на Йоан е дали програмата Artemis планира да изследва и разработва добив на полезни изкопаеми на Луната като Хелий-3 и да приложи тяхната употреба обратно на Земята, за да се поддържа екологичния баланс на нашата планета. Отговори му френският астронавт Тома Песке, който е много популярен в социалните мрежи с изумителни снимки на нашата планета, правени от Космоса.

Йоан казва, че се интересува активно от темата за космическите изследвания от около една година, а учени като Стивън Хокинг и астронавти като Крис Хадфийлд го вдъхновяват изключително много. За конкурса е разбрал от родителите си след интервю по БНТ с президента на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. „Никога не бих пропуснал такава голяма възможност, особено когато става въпрос за един мой огромен интерес“ – признава деветокласникът.Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).