• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Екскурзия до Пловдив

понеделник, 22 май 2023 г.На 13 май 2023 година учениците от 9.а и 9.б клас с преподавателите си Галя Шейретова, Иглика Худаиб, Наталия Йотова и Даниела Кацарова посетихме Стария град на Пловдив. Тази част от града ни примамва с многобройни архитектурни бижута и вълнуващи експозиции.

Започнахме с музейната аптека „Хипократ“, създадена през 1872 г. от д-р Сотир Антониади, един от първите пловдивски дипломирани лекари преди Освобождението. В приземието на къщата си той отваря малка аптека и към нея обособява кабинет, в който едновременно преглежда болните и им приготвя лекарствата, най-често от натурални съставки – билки, минерали и естествени мазнини. На вторият етаж на музея са представени множество аптечни прибори и оборудване, произведени предимно във Виена и Берлин. Аптеката ни впечатли със запазените през годините експонати и историята, която стои зад нея.

Продължихме към къщата музей д-р Стоян Чомаков, построена през 1865 г. След Освобождението наследниците на д-р Чомаков предоставили къщата за резиденция на Цар Фердинанд. От 1984г. там е разположена най-голямата колекция от 72 картини на Златю Бояджиев. Художникът преживява много тежък инсулт, вследствие на който се парализира дясната половина на тялото му. Това не го спира да твори и следващите му картини са направени с лявата ръка. Забелязахме, че картините му са изпълнени с равновесие и хармония, някои изобразяват мъка и страдание, а други – вяра и любов.

След разходката с образователна цел беше време да разпуснем в центъра на Пловдив. Хапнахме в "Капана", разходихме се по главната улица, а там видяхме различни улични артисти: човек статуя, музиканти, кукловод и още интересни хора.

Прибрахме се изморени и удовлетворени. Имаше много позитивни емоции. Видяхме различна част от България и научихме нови неща. Един незабравим спомен.

Даяна Колева и Веселка Вълева от 9.а клас


 

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).