• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

"Светът е за всички"

четвъртък, 17 ноември 2022 г.

 


Всеки човек е личност, всеки човек е ценен. Многообразието в света ни учи да сме толерантни, показва ни колко е пъстър животът и колко много и различни начини има да изразим себе си. Независимо от това къде живеем, каква религия изповядваме, какво увреждане имаме, ние искаме да споделим с другите нашия свят, нашите ценности. Съпричастни и толерантни сме, ако не отблъснем този опит, ако подадем ръка за поздрав и приемем чуждото послание.

Много е важно как всеки човек тълкува сам за себе си думата толерантност? Какво търси в значението й? Какво прави, за да я направи част от себе си? Именно тези въпроси провокираха днес учениците в училище да споделят мнението си по темата. Ученическият съвет към училището беше подготвил и цветни послания с цитати, които достигнаха до голяма част от присъстващите, с идеята да запазят посланията в мислите си. Във фоайето на училището изнесохме изложба от рисунки за по-малките ученици, на които показахме, че светът е за всички, а изкуството ни обединява.

Нашата визия е, че когато човек се научи да бъде толерантен към себе си, той става толерантен и към другите, но това да си толерантен, изисква и да си отговорен. Толерантността изисква да си разбиращ, да умееш да се поставиш на мястото на страдащия, да усетиш какво изпитва човекът срещу теб. Толерантността е свързана и със способността на човек да подкрепя и помага на страдащия. Да вижда в него различието, без да го упреква затова, да намери красивото в него и да го насърчи да използва това свое качество в правилната насока. Толерантността не е просто някакво отделно взето качество, а резултативен фактор от взаимната свързаност между различни свойства на личността.

За да се възпита толерантно дете, е необходимо да се отчита фактът, че детето е огледало на вида и характера на взаимоотношенията между хората, с които общува. Ето защо, като начало ние самите следва да се отнасяме толерантно помежду си, за да може децата да следват примера ни.

Мария Лекова

 


 Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).