• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

“Светите Светлозарни учители”

сряда, 24 ноември 2021 г.Църквата „Свети Седмочисленици“ се намира в центъра на София (между улиците „Цар Иван Шишман“, „Граф Игнатиев“, „6-ти септември“ и „Генерал Паренсов“). Храмът е посветен на Кирил, Методий и учениците им Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. 

До 1900 г. църквата е била джамия, която по-възрастните софиянци знаят като “Черната джамия”. Идеята за преустройването ѝ в църква е на големия български държавник Петко Каравелов: „Хубавата сграда на джамията ще се запази от разрушение и с малко пари ще се обърне във великолепен храм, какъвто няма по цяла България, когато проектираната нова църква поради липса на достатъчно средства не ще се построи скоро и ще бъде малка и няма да се отличава от другите наши църкви. Нам ни трябват високи, светли храмове, да повдигат религиозното чувство – тесни, тъмни подземия имаме и тъй достатъчно”. Тази идея трудно си пробива път, но след доста перипетии в края на краищата се налага. Пак на Петко Каравелов е предложението новият православен храм да се нарича “Св. Седмочисленици”: “Ние предлагаме тази църква да се нарича “Св. Седмочисленици”, или както ги зоват още “светите Светлозарни учители”, на които толкова много дължи славянството.“ Днес в двора на храма, пред олтарната стена, е гробът на Петко Каравелов и на жена му Екатерина Каравелова. 

В църквата има съхранени мощи на св. Климент, както и на св. Горазд и св.в.м. Харалампий. Частици от мощите на св. Климент Охридски се съхраняват още в параклиса на Богословския факултет на Софийският университет и в храма „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив, както и в църквата на Троянския манастир „Успение Богородично“, за което нашият училищен сайт е писал (виж "Мощи на св. Климент Охридски има близо до нас").

В заключение бих препоръчала при обиколка на центъра на София задължително да се посети църквата „Св. Седмочисленици“, защото тя е с богата история, красив иконостас и е жив паметник на българската святост.

Александра Пенкова, 10.б клас

  


Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).