• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


Стели и Дениса са връстници, съседски деца в Орешак, които са си организирали арт ваканция, и то благотворителна. Дениса ще бъде ученичка в 6.б клас на СУ „Св. Климент Охридски“, Стели учи в София – син е на известния футболист и треньор Мартин Кушев, но обича да си идва в Орешак. Цели два месеца децата са изработвали картини пана, с които в края на август организираха благотворителна изложба в читалището на селото, а с парите ще закупят детско-юношеска литература за читалищната библиотека.

Идеята се родила в дома на Дениса, като за артистичното ученическо лято я е подкрепяла майка й Бисерка Иванова. Младата жена, също възпитаничка на СУ „Св. Климент Охридски“, е на мнение, че докато играят, децата могат да правят нещо съществено и целеустремено. Но колкото и да е помагала при организацията – от снабдяването с материали за малките артисти до почерпка за гостите на благотворителното събитие и свързването с издателства – Бисерка Иванова подчертава, че паната са дело изцяло на двамата ученици. И има защо да е горда с тях – с помощта на бои, речни камъчета и други материали Стели и Дениса са създали сериозна изложба с 28 творби, пъстри, весели и умни. В красиви рамки оживява един свят на приятелство, доброта и детски фантазии. За посланията допринасят и внимателно намислените заглавия на паната, същинско упражнение по творческо писане: „Три златни рибки – едно истинско желание“, „Дъжд от цветчета“, „Цветен Рай“, „Земята не може без вода“, „Карай бавно“, „Морски приятел“, „Щастие и балони“…                        нататък ...


Двамата приятели са направили и важно интернет проучване за заглавия на книги, които да бъдат закупени. В специален плакат те са обявили за какво ще отидат събраните пари, като са оставили място за още предложения. „По този начин както ние, така и нашите приятели ще можем да прочетем нови и по-съвременни творби“ – обясняват те плана си на фейсбук страницата на събитието. Благотворителната разпродажба, уважена от орешачани, е събрала 312 лева, като това не е окончателната сума, защото има още запитвания и поръчки за няколкото останали пана.

Дениса, която стои зад призива „Нека децата четем повече!“, естествено, е читател със свои интереси. Най-много харесва поредицата за Хари Потър и романите на Дейвид Уолямс. Признава си, че очаква 15 септември със смесено настроение, но е сигурна в едно – иска да се върне в училище, за да се види с приятелите. Вярваме й – едно от паната се нарича „Приятелство“ и е прекрасно. „Бъди различен“ е именувано друго. Дениса и Стели са се осмелили да бъдат различни и от това лятото в Орешак е станало още по-хубаво.


Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).