• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


Дебатьорите са градски създания. Срещат се из университети и училища, упражнявайки уменията си. Но на датите 7, 8 и 9 септември група от 30-тина представители на вида бяха забелязани на много необичайно място - хижа „Амбарица“. Идеята дебатьорите да се качат там и да спорят без покрив над главите си беше на Стефани Лалева от 12.а клас. Нейно беше и мотото на състезанието „Амбарица Open“ – „Да дебатираш на високо равнище – 1520 м н.в.“. Аз и Мартин Василевски от 12.б клас взехме участие отборно като представители на училищния клуб. Марин Русев от 10.а също се качи на хижата, за да помага в организацията. За да се превърне идеята на Стефани в реалност, помогнаха: СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян; Асоциация Дебати България; спонсорите Светла Дичевска и Николай Тодоров.

Участници от цялата страна дойдоха на 6 септември в Троян. На другия ден, след дълго изкачване, бяхме посрещнати от гостоприемните хижари. Направихме кратка почивка и започна първият дебат, който беше по тема „Това правителство (ТП) ще изисква 10-годишен неполитически стаж преди кандидатиране за политически пост“. Когато приключихме със споровете за деня, беше станало време за разговори край огъня под нощното небе, пълно с хиляди звезди, за български народни песни и ритъм на тарамбука.

На следващия ден рано сутринта всички бяхме будни и закусихме с прословутите амбаришки мекици с боровинково сладко, докато гледахме върховете наоколо. После започнахме с храната за мозъка. По пейките на поляната около хижата периодично се подготвяхме за трите последователни теми, давани от главните съдии от Асоциация Дебати България: „ТП ще забрани изкуство, което е създадено с цел да обиди някого“; „ТП подкрепя сексуализацията на мъжете“ и „ТП ще задължи всеки да членува в профсъюз“. В края на деня дебатите приключиха за някои, а други отидоха на финал, за да спорят дали трябва да е задължително жертвите на тормоз на работното място да търсят правата си чрез съдебен процес. Финалът, който се проведе в салона на хижата, беше гледан както от дебатьори, така и от туристи.
Купите и медалите, изработени и дарени от керамика Румен Георгиев, отидоха при софиянци.

По време на „Амбарица Open“ бяха закупени рекламни тениски и канчета, направени от рекламиста Камен Калчев, и значки от софийската художничка Петя Петкова.  Двамата творци също бяха дарители на събитието, а събраните пари - 220 лв., ще бъдат добавени към благотворителен фонд за възстановяване на товарната въжена линия към „Амбарица“.

Ако има нещо, на което дебатите са ме научили, то е, че добрите приятелства не са между хора с еднакво мислене, а между хора, които умеят да се изслушват и да поглеждат на света от различни гледни точки. Това прави и дебатьорската общност толкова разнообразна, радвам се, че имам шанса да съм част от нея чрез училищния клуб „Дебати“.


Мария Ковачева, 10.а клас


 

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).