• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


Клуб "Млад историк"
На 3.06.2017 г. клуб „Млад историк“ посети град Свищов. Цели на екскурзията бяха античният римски град край Свищов Нове и къщата музей на Алеко Константинов.

В Нове станахме свидетели на Тринадесетия фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“, в което участваха реенактори (възстановчици) от България, Италия, Румъния. Фестивалът пресъздава античната история – бита, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и племената даки, готи, траки. Успяхме да се потопим в историята на Древността, като опитахме древна походна кухня, наблюдавахме гладиаторски битки, ритуали и занаяти.

Вълнуващо беше и посещението на родната къща на Алеко Константинов, емблематична за Свищов, където е подредена забележителна експозиция.

Таня Габърска, 
ръководител на клуб "Млад историк"




Ето впечатленията на някои 5-класници от клуб "Млад историк":


За пръв път посетих града на Алеко Константинов - Свищов. Тръгнах с огромно вълнение, защото това е първата ми екскурзия с групата ,,Млад историк". 

Преди да стигнем до Свищов, посетихме град Нове. Не бе случайно спирането ни там, тъй като в този ден течеше фестивал. Наблюдавахме възстановки на древни събития. Впечатлена бях от облеклото на армията, както и от убежищата, в които са пребивавали по време на война. 


Следващата ни спирка бе град Свищов. Там посетихме къщата на великия български творец Алеко Константинов. Видях в каква обстановка е израсъл и живял Щастливеца. Впечатлена бях от облеклото му, когато е бил застрелян, както и от стъпките на убийците му. Тръпки ме побиха, когато видях сърцето на този велик българин. 

Няма как да отидеш в град Свищов и да не видиш голямата европейска река Дунав. А в минутките за отдих, седнали да пием шейкове, видяхме в същото заведение един от съвременните български актьори Андрей Слабаков, който на всички с удоволствие ни раздаде автографи. С много смях, приятни забавления и различни емоции ще запомня този ден.

Вилиана Мошекова



Какво ми хареса най-много от екскурзията до град Свищов с клуб ,,Млад историк"? Ще започна с пътуването - както на отиване, така и на връщане с клуба се забавлявахме много! 

Когато пристигнахме в реставрирания римски град Нове, се впечатлих, че въпреки лошото време участниците изпълниха своите задачи. След това пък ми беше много забавно, когато се снимахме с тях в лагера. 


После пристигнахме в къщата на Алеко Константинов, в която ме впечатли просто всичко - от красотата на самата къща до всички предмети, които бяха запазени повече от един век! 


На връщане минахме през църквата, където имаше паметник на 12-те загинали деца в река Лим.


Деница Райковска




Мене най-много ме впечатлиха три неща. Първото е облеклото на гладиаторите и особено този с мрежата. Второто са танците на момичетата с наметалата. Третото е палатковият лагер и също как онзи мъж го бръснеха само с вода. Тази екскурзия беше много интересна.

Никола Рогачев

 






На мен ми хареса най-много къщата на Алеко Константинов, защото там можем да научим много информация за него и да разгледаме мястото, където е преминало детството му.

Стилиян Илиев




Вижте още СНИМКИ от интересната екскурзия


 

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).