• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

На дебати в Пазарджик

понеделник, 3 април 2017 г.


В съботния ден, първи април, като на шега малък Троян имаше общо петима участници, които се включиха в една оспорвана надпревара – дебатьорското състезание ПМГ Open 2017, организирано от Клуб Дебати Пазарджик.

Градът приюти 24 отбора, всеки от които бе съставен от двама дебатьори. Участниците бяха ученици и студенти от Пазарджик, София, Шумен, Русе, Пловдив, Троян. Форматът на състезанието бе Британски парламентарен. Темите, които се паднаха, бяха: „ТП вярва, че индивидите трябва да гласуват за най-подходящия според тях кандидат, независимо от шанса му да бъде избран и да управлява“, „ТП вярва, че жените шахматисти трябва да бойкотират тазгодишното световно първенство за жени в Иран“ (където носенето на хиджаб е задължително за жените) и „ТП съжалява за глорификацията/възвеличаването на start up културата, която окуражава индивидите да основат свои бизнеси и да се откажат от традиционни кариери.“ След тези три кръга имаше директно финал, чиято тема бе „ТП вярва, че българското правителство трябва да премахне всички паметници, обвързани с идеологията на комунизма“.

Дебют направи Мария Ковачева (8.а клас), която впечатли журито с оглед на крехката си възраст. Тя се състезаваше в един отбор с момче, което не познаваше. Работата в екип и дебатирането в отборна линия им донесе 18-то място, което, предвид конкуренцията, е един сериозен резултат.

Пламен Борисов (11.а) се представи много добре. Той бе в тандем с бившия възпитаник на училището Кристиан Атанасов. Спойката, която имаха помежду си, си личеше по време на дебатите. Силното оборване на Пламен, комбинирано с артистизма на Кристиан, беше в основата на ефектните речи по време на състезанието. Определено не останаха незабелязани както от участниците, така и от съдиите.

Аз участвах в отбор с Любомир Кирилов – бивш възпитаник на училището ни. Той показа дългогодишен опит, ясна дикция и умение да убеждава. Студентът в Техническия университет завърши на пета позиция в крайното индивидуално класиране на състезанието. В Пазарджик Любо доказа, че работата и подготовката, която полага, се отплащат. Завършихме на шесто място отборно и малко не ни стигна, за да се класираме за последния етап, тъй като на финал отидоха първите четири двойки.

Смело може да се каже, че натрупахме опит и подобрихме уменията си да водим спор по зададени теми. СУ „Свети Климент Охридски“ – Троян за пореден път доказа, че се представя силно в състезания от такъв ранг и че Троян го има на дебатьорската карта.

Предстоящото голямо събитие, организирано от Асоциация Дебати София, е Национален дебатьорски форум, който ще се проведе във Варна от 5-ти до 8-ми май.

Калоян Кюркчиев, 12.а клас

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).