• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


И при двете гласувания нямаше изборни нарушения
 ИД Електронни медии

На 21 февруари в час на класа осмокласници и шестокласници станаха свидетели на сблъсък на две различни представи за библиотерапията. Първата беше, че четенето на книги може да помага при решаване на лични проблеми, а втората - че трябва да се разчита на други методи. Сблъсъкът беше пресъздаден от шестима дебатьори от училищния клуб "Дебати". Те спориха дали да не въведат библиотерапия във всяко училище. По жребий предложението подкрепяха Бранимир Бочев и Ния Чонова от 9.а клас и Пламен Борисов от 11.а клас. Отричащи този вид помощ за психиката бяха Михаил Миревски от 8.а клас, Калоян Кюркчиев от 12.а клас и Вяра Данчева от 10.а клас. Преди да бъде дадено началото на спора, се проведе гласуване сред зрителите, които трябваше да отговорят на въпроса "Искате ли библиотерапия в училище?".

Правителството (утвърждаващият отбор) ни представи библиотерапията като метод, при който за справяне с психологически проблеми се предписват книги. Видяхме книгите като средство за облекчаване на силните негативни емоции и подсигуряване на по-благоприятна училищна среда за всекиго. Правителството призова да не загърбваме и проблема с нечетенето на книги. То подчерта, че в най-лошия случай децата просто ще са прочели една книга повече.

Опозицията (отрицаващият отбор) пък от своя страна твърдеше, че библиотерапията е неефикасна. Видяхме я като намеса, която по-скоро вреди, отколкото помага. Един от аргументите беше, че чрез нея се размива разликата между света на книгата и реалността. Опозицията определи библиотерапията като заместител на истинското решаване на проблемите.

След края на дебата учениците отново гласуваха, като повторно отговориха на въпроса искат ли библиотерапия в училище. В първото гласуване се включиха 22 ученици, 13 от тях бяха против четенето на книги като вид терапия. Във второто гласуване се включиха 26 ученици, като 5 от тях отговориха, че искат библиотерапия във всяко училище. Това само по себе си показва кой отбор е убедил повече хора от публиката.

Въпреки че темата "четене на книги" не е любима на учениците, те показаха, че могат да изразяват мнения по въпроса.
Мария Ковачева, 8.а клас

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Иновативно училище


Електронен дневник

Група на училището

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).