• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Старият Троян в картини

вторник, 28 февруари 2017 г.

ИД Електронни медии

На 28 февруари, вторник, на втория етаж в СУ ,,Св. Климент Охридски“ се откри изложба с картини на Петър Хаджиев. Пътуващата изложба е на Музея на занаятите и гостува на училището по случай Националния празник 3-ти март. Присъстваха малки и големи ученици от 5.б, 10.а и 11.б клас, които слушаха историите за града ни, разказани от музейния специалист г-жа Десислава Вутова.

Художникът Петър Хаджиев е роден в село Орешак през 1905 година. През 40-те години на миналия век той е рисувал стария Троян отпреди опожаряването му по време на Руско-турската война, като е използвал спомени на троянци. Описал е в текстове нарисуваните сгради и събития. Сред картините най-много ме впечатлиха две: „Ивановият хан“, където ханджията Иван Казанджиев е спасявал преследвани от османците сънародници и е осигурил прикритие на най-великия български революционер Васил Левски, и ,,Руските войски“, изобразяваща землянките на руската авангардна част пред конака на площада.

След разговор с най-малките се убедихме, че инициативата за такава изложба не е напразна. Много от децата казаха какво са научили и разбрали от днешния ден. Със сигурност по нещо, свързано с историята на града ни, ще остане като информация в малките им главички.

Бранимир Бочев, 9.а клас

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Група на училището

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).