• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Любо Кирилов след SDA Open 2015: Мотивира ме благоприятната среда

Публикувано от Н. Генкова неделя, 27 декември 2015 г.

ИД Електронни медии

Дебатьорите са приятелска общност
Седнахме със съученика ми Любомир Кирилов, за да разкаже за наскоро проведеното в София състезание по дебати.

- Как се включи в SDA Open 2015?

- Бях поканен от треньора на пловдивския клуб. С него се запознахме преди време на едно от предишните организирани събирания. Един от пловдивските участници си търсеше съотборник и се сетили за мен.
Едно от устойчивите троянски приятелства е с групата от Шумен

- Този път сте дебатирали в нов формат - британски парламентарен дебат. Как премина състезанието? 

- Беше доста напрегнато. Тръгнах много рано от Троян, за да пристигна навреме за обучението. На следващия ден трябваше да участвам в общо 4 дебата с 30-минутна подготовка преди всеки, като всеки път заемахме различна позиция от 4 възможни: откриващо и закриващо правителство, откриваща и закриваща опозиция. Дебатите продължиха от 10 сутринта чак до 8 часа вечерта, умората накрая беше налице и определено даде отражение.

- И кое те накара да посветиш времето си, включително уикенда, на този напрегнат график?

- Това, което най-много ме мотивира, е благоприятната за създаване на нови контакти среда.

Любо и съотборникът му - студент медик от Пловдив
- А какви теми за дебатиране ви се паднаха?

- Първата беше да се забрани на хора, които живеят в чужбина, да гласуват в българските избори. Втората бе, че правителството (защитаващата позиция в дебата) съжалява за популярността на сексуално провокативните поп икони. Следващите две бяха: „Това правителство ще премахне минималната работна заплата“ и „Това правителство подкрепя въздушните атаки срещу Ислямска държава".

- На теб коя тема най-много ти допадна?

- Лично на мен ми беше най-удобна първата тема. Водещият ни аргумент на правителство беше, че един човек, който не е пряко засегнат от последствията на своя вот, не би трябвало да има право да гласува.

Дебатьорите завладяват софийското метро
- Както ти самият каза, е било доста изморително. Имаше ли някакви развлечения между дебатите, като изключим малките паузи за кафе? 

- Да, разбира се. Обстановката беше, както винаги, много приятна и предразполагаща. Всичко бе направено така, че да предпостави хората към социализиране и засилване на вече създадените връзки. Имаше коледна фотосесия с професионални фотографи. И тази година записвахме пред камера свои "визитки". Раздаваха се награди за най-остроумни коментари под снимки от различни дебатьорски срещи. Едната награда беше безплатно участие в Националния дебатьорски форум, който тази година ще се проведе в Бургас. Доайенът на дебатьорите в София Мирослав Мавров се бе облякъл като Дядо Коледа, което допълнително допринесе за по-шеговитата обстановка. Забавно си беше и когато над 100 дебатьори пътувахме със софийското метро.

SDA Open 2015 беше най-мащабното дебатьорско състезание досега
- Звучи като доста мащабна среща.
Финалът беше в аулата на Софийския университет

- Да, това безспорно беше най-мащабното състезание, организирано досега от Асоциация Дебати София. Състезаваха се над 60 ученически и студентски отбора. Домакин беше най-голямото училище в София - 18-то СОУ "Уилям Гладстон". Имаше и много спонсори, което всички ние усетихме. А полуфиналът и финалът бяха в Софийския университет. Финалът, както и миналата година, се проведе в аулата на университета.


Интервю на Кристиян Стефанов, 12.а клас, член на училищния клуб "Дебати" 


Вижте по темата:
 * РЕПОРТАЖ НА БНТ
Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Връзка


Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес

svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Google Classroom

Училище за УЧЕНИЦИ

Понеже не съм талантлив и нахъсан, като ОНЗИ момък, а и съм грозен - вместо филм ви пращам СКРИЙНШОТОВЕ в PDF-файлове, за да можете бавно и ...