• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

ИД Електронни медии

Дебатьорите са приятелска общност
Седнахме със съученика ми Любомир Кирилов, за да разкаже за наскоро проведеното в София състезание по дебати.

- Как се включи в SDA Open 2015?

- Бях поканен от треньора на пловдивския клуб. С него се запознахме преди време на едно от предишните организирани събирания. Един от пловдивските участници си търсеше съотборник и се сетили за мен.
Едно от устойчивите троянски приятелства е с групата от Шумен

- Този път сте дебатирали в нов формат - британски парламентарен дебат. Как премина състезанието? 

- Беше доста напрегнато. Тръгнах много рано от Троян, за да пристигна навреме за обучението. На следващия ден трябваше да участвам в общо 4 дебата с 30-минутна подготовка преди всеки, като всеки път заемахме различна позиция от 4 възможни: откриващо и закриващо правителство, откриваща и закриваща опозиция. Дебатите продължиха от 10 сутринта чак до 8 часа вечерта, умората накрая беше налице и определено даде отражение.

- И кое те накара да посветиш времето си, включително уикенда, на този напрегнат график?

- Това, което най-много ме мотивира, е благоприятната за създаване на нови контакти среда.

Любо и съотборникът му - студент медик от Пловдив
- А какви теми за дебатиране ви се паднаха?

- Първата беше да се забрани на хора, които живеят в чужбина, да гласуват в българските избори. Втората бе, че правителството (защитаващата позиция в дебата) съжалява за популярността на сексуално провокативните поп икони. Следващите две бяха: „Това правителство ще премахне минималната работна заплата“ и „Това правителство подкрепя въздушните атаки срещу Ислямска държава".

- На теб коя тема най-много ти допадна?

- Лично на мен ми беше най-удобна първата тема. Водещият ни аргумент на правителство беше, че един човек, който не е пряко засегнат от последствията на своя вот, не би трябвало да има право да гласува.

Дебатьорите завладяват софийското метро
- Както ти самият каза, е било доста изморително. Имаше ли някакви развлечения между дебатите, като изключим малките паузи за кафе? 

- Да, разбира се. Обстановката беше, както винаги, много приятна и предразполагаща. Всичко бе направено така, че да предпостави хората към социализиране и засилване на вече създадените връзки. Имаше коледна фотосесия с професионални фотографи. И тази година записвахме пред камера свои "визитки". Раздаваха се награди за най-остроумни коментари под снимки от различни дебатьорски срещи. Едната награда беше безплатно участие в Националния дебатьорски форум, който тази година ще се проведе в Бургас. Доайенът на дебатьорите в София Мирослав Мавров се бе облякъл като Дядо Коледа, което допълнително допринесе за по-шеговитата обстановка. Забавно си беше и когато над 100 дебатьори пътувахме със софийското метро.

SDA Open 2015 беше най-мащабното дебатьорско състезание досега
- Звучи като доста мащабна среща.
Финалът беше в аулата на Софийския университет

- Да, това безспорно беше най-мащабното състезание, организирано досега от Асоциация Дебати София. Състезаваха се над 60 ученически и студентски отбора. Домакин беше най-голямото училище в София - 18-то СОУ "Уилям Гладстон". Имаше и много спонсори, което всички ние усетихме. А полуфиналът и финалът бяха в Софийския университет. Финалът, както и миналата година, се проведе в аулата на университета.


Интервю на Кристиян Стефанов, 12.а клас, член на училищния клуб "Дебати" 


Вижте по темата:
 * РЕПОРТАЖ НА БНТ
Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Иновативно училище


Електронен дневник

Група на училището

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).