• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Покровителят

вторник, 25 ноември 2014 г.На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент, архиепископ Охридски. Свети Климент Охридски е славянски просветител, български книжовник, пръв епископ на българския език. Една от най-ярките фигури на цялата ни средновековна култура. 

Роден е в 838 година в областта на Солун. Става най-преданият ученик на Константин Философ и Методий. Взема участие в създаването на славянската азбука, изграждането на книжовния старобългарски език и първите преводи на свещените писания. Придружава първоучителите в Моравската им мисия. Пръв техен помощник при проповедите, при обучението на ученици, при организиране на моравската църква, а също и в дейността им в славянското княжество Панония.

След приема на Кирило-Методиевите ученици в България за кратко работи в столицата Плиска. Княз Борис го изпраща на просветна работа в областта Кутмичевица в Македония, като му осигурява добра материална подкрепа и места за строителство на манастири. Климент седем години работи всеотдайно – проповядва божието слово, кръщава деца и възрастни, произнася поучителни беседи, подготвя 3500 ученици, построява манастира “Свети Панталеймон” край Охрид. При управлението на Симеон е ръкоположен за епископ. През 23-годишната си епископска дейност организира църквата, подобрява бита на местните жители и създава богато книжовно наследство. Днес творбите му са събрани в 3 обемисти тома.

В края на живота си се оттегля в манастира “Свети Панталеймон”. Изготвя завещание, с което поделя всички имоти, дарени му от Борис и Симеон, между епископията и манастира. Умира на 80-годишна възраст. Погребват го в манастирската църква, в гроб, който сам е изкопал. В началото на ХV век мощите му са пренесени в Охрид. През годините на Първата световна война една част от мощите му е пренесена в София и поставена в църквата “Свети Седмочисленици”.

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Иновативно училище


Електронен дневник

Група на училището

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).