• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Бонуси за онези, които качат успеха, дори да не са отличници Просветното министерство и Световната банка проучват как влияе средата на оценките
Кои са най-добрите училища у нас? Просветното министерство и Световната банка започват проучване на школата, които помагат най-много на учениците да дръпнат напред. Това е най-мащабното проучване в родната образователна система в последните години. То се прави за първи път и цели да отсее какво точно допринасят училищата за развитието на децата, колко от тях си "доучват" с частни уроци и по какъв начин средата се отразява на успеха на учениците. Идеята на проекта е след това школата, които полагат най-много усилия за детското израстване, да получат и повече пари.
"Това не са задължително училищата, които извеждат отличници и шампиони, защото в тях поначало отиват деца с по-високо ниво на подготовка", разказа зам.-министърът на образованието Мариана Банчева. В действителност се търсят онези училища, в които влизат деца с ниско или средно ниво, но учителите успяват да извлекат най-доброто от тях и да повишат успеха им. Така може да се окаже, че школо, достигнало успех 3,50 след години на масови двойки е положило повече усилия и заслужава поощрение.

Стела Стоянова
Проучването ще съпостави не само резултатите им от миниматурите в четвърти и седми клас, а и условията, в които децата живеят. Подобни изследвания се правят редовно и при международните оценявания PISA и PIRLS. Неотдавна резултатите от второто за България показаха, че децата от бедни семейства се ориентират по-трудно в тестовете, които им се дават.
"Вече имаме един випуск ученици, който е минал през национално външно оценяване в четвърти и седми клас. Но не знаем какво е станало с тези деца - колко от тях са в чужбина, в кои училища са попаднали с резултатите от изпитите", разказа Мариана Банчева. Затова министерството е пуснало анкета до всички осмокласници и техните родители, с която се опитва да идентифицира къде са сега хлапетата. Въпросите изясняват в каква среда живеят те, колко образовани са майката и бащата, какви материални условия им осигуряват. За първи път на децата се задават въпроси колко часа на седмица отделят за частни уроци. Досега просветните шефове преглъщаха мълчаливо факта, че десетки български малчугани влизат в добри училища и университети не толкова заради подготовката, която получават в клас, а заради допълнителните часове в частни школи, за които родителите се охарчват. Неотдавна дори учители в ромски училища заявиха, че отличниците в традиционно водещите школа се дължат в по-голяма степен на "паралелната образователна система", докато техните ученици не се възползват от нея, включително и поради бедност.
Един от ключовите въпроси в анкетата е на какъв език се говори в семейството на детето, когато то не е на училище - български, ромски, турски, арменски, иврит или други. Има питания, свързани с това, дали майката и бащата работят, или са безработни през последната година, както и какво е най-високото образование, което родителите имат. Децата трябва да посочат също при какви условия живеят - например имат ли собствена стая или поне свое бюро, на което да подготвят уроците си. Трябва да отговорят също дали семейството притежава компютър с интернет, книги, картини, има ли климатик, плазмен телевизор и съдомиялна. Таблетът и смартфонът също трябва да бъдат посочени, ако у дома има такива. Един от въпросите е свързан с това, притежава ли семейството речник, както и ползва ли детето образователни компютърни програми. Специално внимание е отделено на броя книги, които фамилията притежава, както и на произведенията на изкуството, ако има такива. Така покрай другото анкетата ще отговори и на въпроса дали бедността или заможността на семейството се отразява по някакъв начин на подготовката на детето.
Стела Стоянова

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).