• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Взехме властта в свои ръце

четвъртък, 10 май 2012 г.

Всички, предполагам, знаете, че 9 май освен Ден на Европа е и Ден на ученическото самоуправление, в който с всички сили се включи и нашето училище.
Денят за петнадесетина от нас премина много различно и динамично. Такъв си го направихме самите ние като седнахме на местата на учителите по любимите ни предмети, а някои и на директорския стол. Погледнахме нещата и от другата страна, видяхме съучениците си като свои възпитаници.
Започнахме още от рано сутринта, когато Ива Петкова от 10.а клас замести нашия директор г-н Минко Христов, след нея продължих аз, а трети с тежката задача се зае Владислав Нанков от 11.а клас. И за тримата това беше напълно ново предизвикателство, с което, гордо можем да заявим, се справихме блестящо. Беше ни приятно да оглавим дори и за малко училищната институция, но се уверихме, че предимството да си пръв носи със себе си и голямата отговорност да си винаги в кондиция и да взимаш правилните за всички решения.

Докато ние четяхме и подписвахме писма в дирекцията, в класните стаи млади и може би бъдещи учители преподаваха първите си уроци. Кристиян Цонков от 11.а клас се изяви като учител по физическо възпитание и спорт на мястото на г-жа Ненова в 7клас. Наталия Йотова от същия клас пък „освободи” г-жа Цветанка Босева и зае мястото й за целия ден. Нейни възпитаници за един ден станаха съучениците й от 11.а и по-малките от 6 клас. Владислав Нанков, след като освободи директорското място, влезе в часове по биология и физика, а заедно с Кристиан Борисов предаде  урок по математика на собствения си клас. Кристиан влезна и в ролята на учител по информатика. Ирена Радоева и Николай Гатев от 11.а бяха учители по философия, а Валентина Върбановска от 11. а преподаваше по английски език на 8.а клас.
В моя клас-10.а, също се оказа, че има много мераклии за даскали. Ива Петкова влезе в часове по математика на 5.б и 10.в клас, както и по немски в 6 клас. Пламен Вачев и Никола Пеевски отлично изнесоха трудния урок, който, както разбрахме, ще има решаващо значение на класното по математика на нашия клас. Ана Мария Фичева и Миглена Кънева също заместиха г-жа Фискучева, но в часа й с 5.в клас. Йова Петкова и Емилия Атанасова пък се развихриха в часовете на г-н Тодоров, като за пореден път доказаха колко ги бива с четката и боичките. Къде без мен? Аз взех часовете на г-жа Лучева с 8.а и 10.а клас , а също и с предучилищната група. С големите беше лесно, но при мъниците се усети истинската нужда от това да можеш да комуникираш с деца и да знаеш как да се справиш с всяка ситуация. Вниманието на малките деца трудно се привлича и задържа, но открих, че английският език още от сега им се отдава доста добре.
След като всички часове минаха гладко, не се сдържахме да не посетим малките бъдещи ученици от предучилищната група и по обед, когато заедно с Валентин Петков от 11.а, Десислава Хасъмска, Ана Мария Фичева и Ива Петкова от 10.а им помогнахме да обядват, а след това и да се приготвят за следобедния сън. Прочетох им приказка и ги оставихме сладко сладко да спят, с обещание, че скоро пак ще се върнем при тях. Честно казано, и петимата сме сигурни, че при първа възможност ще се „измъкнем” от някой час, за да се порадваме на лъчезарните дечица още веднъж преди да завършат.
Докато училището кипеше от емоции, в Община Троян със сигурност не е било много по-спокойно, тъй като и там имахме представител. Важно е да се отбележи, че Стефания Калева от 9.а клас за един ден зае длъжността заместник-кмет ресор Образование, здравеопазване, култура и соц. дейности.
Всички участници останахме много доволни от Деня на самоуправлението. Видяхме, че да си учител е интересна, но и изключително отговорна професия. В света на възрастните ни хареса, но все пак осъзнахме, че е по лесно и предпочитаме утре пак да седим по чиновете, а не зад катедрата.
Паулина Пенчева, 10.а клас

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).