• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Новият проектозакон за училищното образование може да доведе до закриване на много школа и хаос със сформирането на паралелките и нормативите на учителите


Държавата се кани да преструктурира почти цялата мрежа от училища в изборната 2013 г. Десетки учебни заведения ще трябва да намерят още учители и ученици, за да не бъдат закрити, защото държавата забранява съществуването им в настоящия вид. Ще бъдат преобразувани всички 1360 основни училища. Стотици техникуми ще трябва да добавят една допълнителна година към обучението си, като междувременно ще трябва да свикват с нов собственик, защото ще бъдат прехвърлени на общините.

Източник -



Това следва от новия проектозакон за училищното образование, който най-сетне бе публикуван на сайта на Народното събрание. Трудът по изготвянето му отне на образователното министерство 3 години, но продължава да няма никакви детайли за последиците от грандиозните размествания.

Според проекта основното образование вече ще се завършва в 7-и вместо в 8-и клас, а учениците задължително ще учат до 10-и клас. Това ще доведе до преизчисляване на нормативи за численост на персонала и преструктуриране на паралелки в огромна част от училищата в България. В момента основните училища по данни на НСИ са 1360. Те имат два варианта - да съкратят един клас със съответните промени в броя на наетите учители или да поискат от общината да обучават ученици до 10-и клас. Това се изтъква като спасение за децата от селските училища, за които има опасение, че няма да пътуват до други населени места въпреки изискването за задължително обучение до 10-и клас. В този случай училищата обаче трябва да намерят нови учители и рискуват да не изпълнят минималните изисквания за брой деца в паралелка. Законът не казва дали това трябва да стане постъпателно, тоест учениците просто да продължат в 9-и, а след това в 10-и клас, или внезапно, още от есента на 2013 г. училищата трябва да имат ученици и учители и в 9-и, и 10-и клас.

Заради новата продължителност на основното образование до 7-и клас стотици професионални училища, които в момента приемат ученици след 8-и клас, трябва да добавят 1 година повече към обучението си. Това също е свързано с намиране на учители и привличане на ученици. Наред с това всички 422 професионални гимназии ще бъдат прехвърлени за управление към общините. Възможно е част от тях да загубят свои имоти на територията на други общини. В този случай проектозаконът предвижда имотът да се дава на общината, на територията на която се намира. Самото преобразуване на имотите от държавна в общинска собственост не може да стане автоматично, както е записано в проекта, а трябва да се мине през решение на кабинета. Тези преструктурирания трябва да са факт до 31 май 2013 г.

Тотална промяна ще има и при три по-малобройни групи училища - прогимназиите, оздравителните, болничните училища. Просветното министерство предлага прогимназии от 5-и до 8-и клас вече да не съществуват, като те трябва да се преобразуват в основни или средни училища, тоест да намерят деца и учители за поне 4 класа. Много е вероятно това да се окаже невъзможно, защото прогимназиите в повечето случаи са селски. Забраната за прием на деца в 5-и клас ще засегне и математическите гимназии. Оздравителните училища, повечето от които в момента са основни, пък според закона трябва да са задължително средни училища, тоест да намерят учители и ученици за 9-12 клас. Болничните училища директно се закриват, като децата ще се настаняват в училища за индивидуално обучение по преценка на регионалния инспекторат. На фона на тези размествания, които със сигурност ще доведат до напрежение, общините ще трябва да преобразуват и всички общински извънучилищни центрове, които вече ще се казват центрове за подкрепа за личностно развитие.

ВЪПРОСИТЕЛНИ

Изобщо не е ясно до какви допълнителни разходи ще доведат тези размествания. Законопроектът не е придружен с финансов анализ за осигуряване на мерките и казва само, че ресурсът ще е в рамките на одобрения от парламента бюджет за съответната бюджетна година. Въпросите около промяната в структурата изобщо не са анализирани детайлно в мотивите към законопроекта, въпреки че стоят на дневен ред поне от последната година на управлението на тройната коалиция. Самият законопроект за предучилищното и училищното образование се забави и бе пренаписван на два пъти покрай три рокади в просветното министерство - смяната на Йорданка Фандъкова, напускането на зам.-министър Милка Коджабашиева и назначаването на нова заместничка за средното образование Милена Дамянова.

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).