• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

 


        На 18.01.2024 г. се проведе открит урок в 4.б клас от г-жа Галя Матова, а темата - „Наближава V клас“,  имаше за цел да подготви децата за следващия образователен етап в прогимназиален курс.

        Това беше един различен урок – еднакво предизвикващ емоция и у децата, и у поканените гости в класната стая. Урок приказка -  за раждането на Млечния път, на Земята, на енергията и светлината. Но приказката не беше просто разказвана, тя беше онагледявана с подходящи предмети и изображения, с химико-физични опити, като главни участници във всички дейности бяха самите деца. 

        Да се превърнат абстрактните понятия в нещо, което може да се види и докосне, за да даде опора на представата, прави един урок не просто урок, а вълнуващ урок. Не е леко да се счупи парче тебешир, защото неговите малки частици са много здраво свързани, с което г-жа Матова даде пример на децата, че те ще бъдат силни, ако са здраво сплотени помежду си. Но когато балонът, символизиращ Големия взрив, се пукна, а от него се посипаха хиляди златни частици в стаята, т.е. частички енергия и светлина, започна голямото пътуване през времето до днес. 

        „В началото имало само тъмнина и студ… Така започва Великият урок за създаването на Вселената“ –  заинтригуващо прозвуча първото изречение от приказката на фона на тиха музика, за да се потопим в тайнството на раждането на Земята и да се предизвика любопитство у децата. А след това бавно се вдигаше булото на тайната – г-жа Матова беше покрила  работните материали с прозрачна материя, чието поетапно откриване  предизвикваше постоянно възхищение у четвъртокласниците.

        Всички области на природните науки, представени заедно – в логическа последователност и взаимна свързаност, поставиха базата знания за формирането на Вселената, галактиките, звездите и слънцето, концепцията за материята. Привличането на предметите в условия на гравитация се превърна в лесноразбираемо – децата се скупчиха около ваничка с вода, пуснаха малки парченца хартия, които започнаха да плуват – първо свободно, а после да се събират на групи. Лесно. Така работи гравитацията.

        Историята и географията – без излишни подробности, но очарователно представени с импресионистични диаграми и… изригващ накрая вулкан, който постави внушителен акцент на финала на блестящия урок. И докато вулканът (сътворен от пчелна пита) изпускаше пара и пяна от земните недра, децата съсредоточено работеха по групи, определяйки частите на изречения, свързани с темата „Вулканите в България“.
„Урок – катализатор на нестихващ интерес към ученето като процес и начин на живот“ – обобщава г-жа Матова. 

        За родители и деца интердисциплинарният урок беше вълнуващо приключение, а  за гостите - истинско предизвикателство да си припомнят ученото някога в класните стаи.

Нели Несторова

 




 


Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).