• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Часове, подготвящи за живота

неделя, 12 ноември 2023 г.


 


Един от най-забавните часове на класа за 7.а беше проведен на 7.11.2023 г. с участието на училищния психолог – г-жа Мария Лекова. Темата „Социални влияния върху представите за любовта. Видове взаимоотношения“ не беше подбрана случайно, а с идеята да даде възможност на тийнейджърите да споделят своето мнение за приятелството и междуличностните отношения, основани на диалог, разбиране, учтивост. И то по един различен начин.

Нестандартната организация – учениците са седнали в кръг, първо реализира онзи етап, който се нарича Icebreaking (букв.от англ.“разчупване на ледовете“). С този тренинг децата се почувстваха повече предразположени към дискусия по темата.
„Урокът“ беше едновременно динамичен и предизвикателно интересен – всеки да запише по една дума, която най-точно въплъщава представата за приятелство и любов (на лист на пода). Вторият и третият етап развълнуваха силно, защото учениците трябваше да изкажат аргументирано мнение, след като изтеглят на случаен принцип от купичката тематична фраза, свързана с взаимоотношенията. Всеки имаше възможност да изрази себе си, да бъде чут и изслушан. 

По време на третия етап учениците спонтанно грабнаха по една карта с различно изображение, като по своя преценка всеки я постави към един от три различни кръга, обвързани с водещата тема. Това даде възможност да се обобщят накратко гласовете за отношението към хората, природата, всички същества. 

Всички ученици от 7.а бяха на едно мнение, че подобни сесии, даващи им трибуна да се изкажат, са много полезни. София сподели, че се радва, че е в този клас и с тези ученици: „Разбрах много интересни неща за тях и също бях спокойна да споделя и моето мнение.“ За Никол и Аслъ часът е бил значим не само за опознаване на другите, но и за себепознание – „Беше ми интересно аз как ще отговоря и разсъждавам“. За Румен и Павел е било не само „забавно и интересно, а и позитивно и образователно“, а Габриела е впечатлена от ролята на г-жа Лекова, която е „подготвила много интересни игри“.

Бяхме очаровани от задълбочените разсъждения на учениците, които пожелаха да имат повече такива часове, подготвящи ги за живота.


Нели Несторова

 


 
Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).