• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

На дебатьорско състезание в Плевен

събота, 15 октомври 2022 г.



В периода 7 – 9 октомври в град Плевен се състоя първото, след повече от 2 години прекъсване, присъствено национално състезание по дебати. Училищният ни клуб беше представен от два отбора – Вилиана Мошекова и Елена Семкова от 11.б, Иван Върбанов от 12.а и Мария Ковачева, студентка второкурсничка, но трайно свързана с училището и клуба ни. Участието в Pleven Open 2022 показа, че клуб „Дебати“ в СУ „Св. Климент Охридски“ е жив, а успешното представяне, поставило отборите ни в първата половина сред общо 24 отбора от страната – че е и здрав. 

Темите, по които дебатираха състезателите, бяха: ТП ще позволи на всеки гражданин да гласува на избори само след като е преминал през изпит за политическа грамотност; ТП подкрепя нормализирането на парасоциалните взаимоотношения (при които едно лице отделя емоции, внимание или време на другата страна –  най-често известна личност или организация, – която изобщо не знае за неговото съществуване); ТП предпочита модели за финансиране на медии, които разчитат предимно на реклама, пред модели, които разчитат предимно на абонаменти; ТП (България) ще премахне мораториума на проучването и добива на шистов газ и нефт по технологията фракинг.

 


Ето мнението на един от участниците, Вилиана Мошекова: Благодарение на състезанието по дебати, в което участвахме, успяхме да се запознаем и да обменим опит с много други дебатьори от страната. Също така изпробвахме един по-различен формат на дебатиране (британски парламентарен). Темите, които ни се паднаха, бяха актуални и провокативни. Най-много ми хареса тази за извличането на шистов газ по метода фракинг. Първоначално ми се стори твърде сложна, но след като изяснихме термините, осъзнах, че поставя изключително важни въпроси. Въпреки че не успяхме да се класираме за полуфинал, се представихме достойно, но по-ценното за мен е, че получихме много нови знания и контакти с наши връстници.




Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).