• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

На добър час, випуск 38-и!

четвъртък, 12 май 2022 г.

 


На 12 май над училищната сграда, по установена вече традиция, политнаха и балоните на зрелостниците от випуск 38-и. Преди церемонията в училищния двор, след две години прекъсване поради противоепидемичните мерки, актовата зала събра ученици, учители и гости, за да се чуят думи на равносметка и благодарност. Ето как 12-класниците се чувстват на прага на зрелостта според колективния текст, сглобен от техните последни училищни есета: 

Най-хубавото време за мен беше като дете. Нямах никакви грижи, задължения и единственият ми проблем беше, когато някое дете ми вземе играчката. Истинският живот започва едва след като човек завърши гимназията. Сега е моментът да започна да следвам пълноценно мечтите, волята и сърцето си. Ще настъпи краят на забавленията в междучасието, на кънтящия смях, който се чуваше по коридорите, на безгрижните тийнейджърски дни в училище. Моментът, в който един ученик завършва и официално влиза в света на възрастните, е изпълнен както с щастие, така и с тъга. Щастието е поради самото събитие и спомените за изминатия път, а тъгата е по отминалото време на безгрижие и спокойствие, което никога няма да се върне. Човек хваща в собствените си ръце писалката и започва да пише сам историята на живота си. Ще трябва да изляза сама срещу живота, такъв, какъвто не съм го виждала досега – суров и безпощаден, без цензура или спирачки. Човек започва да си задава въпроси, изпитва притеснение дали ще се справи, дали ще успее да постигне мечтите си, дали в края на живота си ще бъде удовлетворен от целия си житейски път. Неизбежен е моментът на прекрачването прага на новия живот, новите страсти, новите страдания, новите приключения. Възможностите ти стават по-големи, целите – все по-мащабни. От един тийнейджър се превръщаш във възрастен с отговорността, наречена живот. Дали ще изберем прага, който да прескочим с един крак, или стълбите, по които ще се качваме по-дълго, зависи изцяло от нас. И ще вървим напред  –  с риск, но не безразсъден; с думи, но не напразни; и с действия, които ще доведат до нещо добро. Животът е като книга – всеки ден е нова страница – нова начало, нова възможност. Хората, които са успешни, са малко, защото волята им е силна и се борят с живота. Провалът не е причина да се откажеш, а е част от процеса на успеха. Животът е като колело. Щом ни е трудно, значи се движим нагоре. Животът ни показва не само какви сме, но и как да се борим. С близките и семейството се чувстваме сигурни, спокойни и защитени, защото знаем, че винаги ще имаме една протегната ръка, която да ни издърпа до върха. Родителите придават една голяма увереност у човека, с която той се чувства подготвен, подкрепен, силен и мечтаещ за успехи. Искам да накарам родителите си да се гордеят с мен. Ще се гордеем с децата, които сме отгледали и възпитали.  И всъщност това е важното – Живота… да го направиш по-добър за себе си и за другите.

 

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).