• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


От понеделник, 16 март, в страната започна шоково пренастройване на обучението от традиционно в дистанционно. Една работна седмица вече измина и можем да кажем, че СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян се справя с неочакваната задача, а следващата седмица ще се справи още по-добре. В процеса се включиха всички преподаватели с изключение на петима, които са в отпуск. Бързата реорганизация показа, че учителите гъвкаво използват наличните ресурси за онлайн комуникация – фейсбук групи, Школо.бг, Уча се, ZOOM, Google Classroom, Академико, електронни учебници, образователната програма на БНТ2. Учат се в движение, при технически проблеми с електронните платформи, в режим на взаимопомощ. Срещнаха ученическа и родителска готовност за работа. Впечатлението е, че мотивацията за учене пред компютъра е познатата от класната стая – има ги и сериозните, и несериозните ученици.

Ще си позволим да цитираме първи впечатления от тази странна седмица на учител, родител и двама ученици.

Учителската гледна точка: "Преминаването към онлайн обучение се оказа не толкова трудно поради факта, че и в нормалния учебен процес учителите са на разположение на учениците за въпроси и допълнителни задачи в различни социални мрежи. Още от първия ден на дистанционното обучение започнаха да се провеждат видео уроци по някои предмети. Учениците имат голям интерес към тези уроци, тъй като това е нещо ново за тях. За голяма радост повечето проявяват сериозно отношение към задачите за самостоятелна работа и към присъствието си в конферентните разговори. Оказа се, че тази драстична промяна в учебния процес оказва положително влияние върху мотивацията на учениците, може би те са имали нужда точно от едно такова по-модерно обучение."

Родител: "Това, което виждам, ме радва. Наблюдавам различни подходи при учителите и старанието им. Повече обаче ме радват децата. Сътрудничат си, обсъждат, тече диалог. Оценяват дребните неща. Надявам се, че от МОН ще се събудят и ще променят кардинално системата и заложеното в програмата, след като всичко това свърши. Желая ви сили и здраве! Дотук се справяте страхотно!"

Учениците:
"Ревяхме за ваканция, но сега, когато ни пуснаха и никой не знае колко дълго ще продължи, и това положение на всичкото отгоре... Оцених всеки един момент, прекаран в училище, и осъзнах, че много ми липсва. Липсват ми приятелите, учители, липсва ми нормалното ежедневие…"
"Малко ми е странно, понеже не сме имали токова обучение досега. Но съм доволен. Признавам си обаче, че в училище обучението е много по-добро."

Сигурно има и други мнения. Но като че ли не е време за дискусии, а за работа – в името на учениците и тяхното усещане за „нормалното ежедневие“.  СУ „Св. Климент Охридски“ ще я върши, както винаги досега, без да вика неволята. За да сме успешни, много разчитаме на вас, родителите – и на малките, и на по-големите ученици. Общите усилия ще дадат резултат.



Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).