• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


Вместо да спорим дали трябва, или не трябва да отбелязваме чужди празници, можем да ги използваме за добавяне на знания за широкия свят, а също така е хубаво понякога да внасяме малко весело настроение в делничния ден. Ето защо на 31 октомври посветихме часа по английски език на празника Хелоуин. Добре е учениците да са запознати с обичаите и в други култури, тъй като те изучават не само езика, но и начина на живот на англоговорящите. По-малките ученици от 5.а и 5.в клас получиха много нова информация, а големите от 8.а и 8.б клас бързо се досетиха за прилика между келтския празник и нашенските кукери. В края на часа всички получаваха „лакомство“ и си правихме забавни снимки с тематичната украса. Имахме интерес и от случайно минаващи ученици, видели украсената врата на класната стая.

Наталия Йотова, учител по английски език
==>
Днес, на 31 октомври, в кабинет 308 се проведе един малко по-различен час по английски език. Гледахме презентация по повод Хелоуин, подготвена мен и моите две съученички – Йордана Лучева и Павлина Минкова. Часът беше много забавен и образователен. Класът беше единен и за пореден път показахме, че можем да работим в екип, когато се наложи. Госпожа Йотова ни беше подготвила малка почерпка.

Класът ми научи от презентацията историята на празника и любопитни факти за него.  Ето някои от тях. Хелоуин (31 октомври) се празнува в много краища на света, но най-голяма популярност има в САЩ. Там Хелоуин започва да се празнува през 19-ти век. На този ден децата се преобличат в страшни костюми и звънят от врата на врата, събирайки бонбони. Ако стопанинът откаже да им даде, те му измислят пакост за наказание. Това забавление е известно като „лакомство или пакост” (trick or treat).

Родното място на Хелоуин е Ирландия. Празникът, който е келтски, е пренесен в САЩ от ирландските заселници. Келтите го наричали Самхайн. Празникът се свързва с католическия християнския ден на Вси светии, който се чества именно на 31 октомври. Названието All Hallows’ Eve (навечерието на всички свети) е било съкратено в крайна сметка до Halloween.

Символиката на светещата тиква (Jack-o-lantern) е да плаши лошите духове, които излизат в нощта на Вси светии. Според легендата тиквата на Хелоуин е свързана с историята на един селянин на име Джак. Джак живеел в едно ирландско село преди много, много години. Всички го познавали като пияница, мошеник и хитрец, който можел да надхитри дори самия Дявол. Тъй като Дяволът има уши навсякъде, той разбрал за Джак и решил да провери дали наистина е толкова хитър. Когато настъпило времето да вземе грешната му пиянска душа, хитрецът Джак му предложил сделка. Договори ли се и Дяволът си отишъл. След години Джак умрял, Бог не го пуснал в рая, а Дяволът не допуснал душата му отвъд портите на ада. Вместо това му дал малко горящи въглища от пъкъла, за да си свети през нощта, и го отпратил да търси „своя собствен ад“. Джак издълбал една ряпа и сложил въглищата в нея. С този импровизиран фенер започнал да обикаля и да търси покой за душата си. Хората започнали да го наричат Jack O’Lantern.  Така първите хелоуински фенери били правени от ряпа, но при преместването на обичая в Америка започнали да използват тиква. 

Манол Димитров, 8.а клас








Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).