• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


От 21 до 23 септември се проведе национално състезание по дебати "Шумен Open 2019". Училищният клуб по дебати на СУ "Св. Климент Охридски" беше представен от Ния Чонова (12.а), Мария Ковачева (11.а) и мене.

Пътят беше дълъг, но определено си струваше, понеже организаторите се бяха постарали много при подсигуряването на условия за участниците, а първия ден програмата ни не беше много натоварена и имахме време да разгледаме града.

На втория ден започнахме с дебатите. Някои теми бяха дадени предварително, а други ги развивахме на място. Тук искаме да благодарим на г-жа Елизабета Михова, която ни помогна с трудната тема "По време на икономическа криза ТП (това правителство) предпочита приоритизиране на финансова стабилност (балансиране на бюджета) пред увеличаване на публични поръчки и разходи (напр. строене на мостове, увеличаване на социални помощи)". Дадоха я на първия дебат, който ние спечелихме. Спечелихме и следващия дебат на тема "ТП вярва, че училищното образование по литература трябва да се концентрира върху създаването на собствени произведения вместо изучаването на чужди", където бяхме опозиция. Следващите два дебата не успяхме да вземем. Темите бяха: "ТП вярва, че е в интерес на Китайската комунистическа партия да престане с опитите си да нарушава принципа "една държава, две системи" в Хонконг" и "ТП вярва, че е по-добре човек да има един най-добър приятел, отколкото да има по-голям брой не толкова близки приятели".

В крайна сметка спечелихме два от четири дебата и бяхме доста близо до полуфиналите. Самият факт, че излязохме срещу три от четирите отбора, които отидоха на полуфинал, и дори победихме един от тях, означава, че сме се подобрили значително от последния път.

На третия ден присъствахме, вече като публика, на полуфинал и финал. Полуфиналният сблъсък беше на тема "ТП вярва, че западните демокрации трябва да изземат реликви от историческо и културно значение от страни във военни конфликти (напр. Сирия, Йемен, Нигерия и Судан", а финалният – на тема "ТП, като млад човек, ще предпочете работа на ниска заплата в НПО с кауза, която дълбоко го вълнува, вместо високо платена работа, която не го вълнува". Определено се получи стойностен финален дебат, спечелен от опозицията.

На всяко състезание подобряваме нивото си и се запознаваме с много дебатьори. Обратната връзка от съдиите е от голяма помощ за речите ни. Ще продължим да участваме в състезания и да се развиваме, като крайната ни цел е да успеем да стигнем до финали.

Ренета Дочева, 10.а клас
 
 

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).