• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни



Науката и образованието се срещнаха в актовата зала на СУ „Св. Климент Охридски“. На 21 март гости на училището бяха шестима езиковеди от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Те дойдоха при 7-класниците от училището със своята образователна игра „Написаното остава. Пиши правилно!“. Трите отбора с по шестима участници – „жълтите“, „червените“ и „зелените“ – премериха сили в областта на правописа, граматиката, лексикологията. Час и половина продължи езиковата надпревара. Първи излязоха „зелените“ от 7.а клас. След играта гостите споделиха, че намират представителите на трите паралелки за равностойни състезатели. Доста награди отидоха и при активната ученическа публика. Езиковедите от БАН, които са правили играта в над 20 български града, оцениха троянските ученици като знаещи. Те бяха впечатлени и от живото им езиково чувство, което обясниха с това, че децата явно четат и умеят да общуват с възрастните. Така гостите потвърдиха оценката на преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски“, че тазгодишният випуск 7-класници е не само голям, но и буден.

Образователната игра е част от едноименна кампания, която Институтът за български език провежда от няколко години. „Езикът не е абстрактно понятие – той е инструмент, който се използва от хората всеки ден. И само от нас зависи дали ще успеем да го запазим такъв, какъвто искаме да бъде – правилен, звучен, красив“, споделят езиковедите. Така, с любов и грижа към езика, говориха те и пред троянските ученици. Обърнаха им внимание, че могат да се възползват от богатата справочна информация, качена на интернет страницата на Института, и специално им препоръчаха фейсбук страницата за езикови справки https://www.facebook.com/ezikovi.spravki/, където могат да задават своите въпроси.

Всички ученици получиха стикери с надписа "Написаното остава. Пиши правилно!". Научихме, че в рамките на кампанията понякога те се раздават с идеята да бъдат залепени на публични места върху табели или надписи, в които са допуснати правописни грешки. Така че: внимание, в града ни има момичета и момчетата, въоръжени със стикери! Не са безупречни, но определено са грамотни.

Учители и гости си обещаха, че ще търсят още форми за съвместна работа в името на общата грижа за езика като национална и хуманитарна ценност.

Нeли Генкова


Още снимки вижте ТУК 

 
 

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).