• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


На 8-ми декември в София се проведе симулация на Европейския съвет. Събитието бе организирано от ученици и от организацията BETA (Bringing Europe Together Association) – Bulgaria  и се проведе в 7-мо СУ ”Св. Седмочисленици”. Участници бяха 28 ученици, които трябваше да  влязат в ролята на държавните ръководители на страните членки на ЕС. Както вече ви съобщихме, място сред тях си спечелиха Васил Василев и Вяра Данчева от 12.а клас (ВИЖ). Васил беше в ролята на министър-председател на Естония, а Вяра – на Малта. Темата на събитието беше “Западни Балкани и тяхната интеграция в ЕС” и участниците заедно трябваше да изготвят чрез обсъждане и гласуване “Предложение за решение на Европейския съвет за бъдещето на Западните Балкани”. В заформилия се дебат всяка държава защитаваше своите интереси и затова някои предложения не събраха мнозинство. 11-класникът Стефан Банчев зададе няколко въпроса на двамата „министър-председатели“. 

Защо се захвана с това?
Вяра: От скоро време съм силно заинтересована от новините и от това какво се случва в света, тъй като с пълнолетието си все повече се чувствам гражданин на ЕС. Като такъв не искам да стоя безучастна и безпристрастна, защото вярвам, че не трябва да чакаме някого “отвън да ни оправи”, а трябва ние да бъдем стимулът за тази промяна.

С какво те обогати събитието?
Васил: Определено чрез ролята си в симулацията научих много – какво точно представлява Европейският съвет, как функционира и какви правомощия има. В края на деня, след многочасови дебати, всички „европейски лидери“ стигнахме до консенсус и Предложението беше прието единодушно (без Великобритания, която имаше само съвещателен глас).

Какви са впечатленията ти от участниците?
Вяра: Бях заобиколена от начетени и ентусиазирани да изразят мнението си хора, които имаха свои виждания по актуалните проблеми, обсъждани на симулацията.

Бихте ли разрешили някоя друга държава да се присъедини към ЕС и защо?
Васил: Процесът за присъединяване на една държава към ЕС е дълъг, продължителен и със сигурност неедностранен процес, т.е. една държава може да стане член на Съюза само ако изпълни редица условия, свързани с икономическото й развитие, върховенството на закона, зачитане правата на човека и др. Затова  на този етап аз виждам като най-сигурен  нов член на ЕС Черна гора, която бележи напредък във всяка една сфера, особено в областта на правото, и по тази причина до 2025 год. най-вероятно ще стане член на европейското семейство.

Би ли направила образованието и здравеопазването в ЕС безплатни?
Вяра: Бих желала да направя здравеопазването и образованието безплатни, тъй като това ще повиши жизнения стандарт и ще даде много нови възможности на младите хора. Проблемът е, че трудно може да се вкара в действие, защото са нужни много средства.

Би ли наложил на всички държави да преминат към евро валутата?
Васил: Това е наистина интересен въпрос, но по мое мнение решението на подобни въпроси трябва да бъде взето от експерти, които имат познание в сферата на финансите и икономиката и най-добре знаят какъв ще е ефектът върху цялостното икономическо развитие на съответната страна. В България например през последните години се наблюдава поляризация на мнението относно въвеждането на еврото, но ако не бъдат изложени силни аргументи “за” или “против” подобна реформа, всичко друго си остава просто популизъм.


Въпросите зададе Стефан Банчев от 11.а клас

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).