• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Две училища с едно име

събота, 10 ноември 2018 г.



„Св. Климент Охридски“ е българско училище в Екс-ан-Прованс, Франция. Създадено е през 2010 г. и в официалния списък на МОН за български неделни училища в чужбина. То предлага обучение от преподаватели професионалисти за ученици от подготвителен до 12-ти клас. Български език и литература, както и история се преподават по специалните програми на МОН за ученици в чужбина. Училището е регистрирано като дружество с нетърговска цел и се поддържа с доброволния труд на преподавателите, за които работата там е допълнителна дейност. Миналата учебна година е имало общо 32 ученици в редовните класове, плюс мини група (деца от 2 до 5 год), плюс 3-ма възрастни. Учи се в съботните дни, в сборни класове, а децата пътуват от различни места в района – Сен Тропе, Марсилия, Вилакрос, Пуриер, Ла-Гард-Френе. 

Миналата учебна година тогавашният 6.б клас на нашето училище се свърза с връстниците си от Франция. На 1 ноември, в Деня на будителите, българското неделно училище съобщи на фейсбук страницата си за изграждането на първия писмен мост между двете училища „Св. Климент Охридски“. Тогава българчетата от Франция, в отговор на въпроси от Троян, споделиха: „Учим шест дена в седмицата, защото събота се събираме и в българското училище, а през останалото време сме си във френските училища. Това е малко натоварващо, справяме се добре, но не ни остава много време за забавление. Колкото повече езици говориш, толкова по-лесни стават следващите. Освен български и френски, учим и други езици, най-често английски и немски, а някои учим и латински. Случва ни се френските ни приятели и съученици да ни карат да говорим на български и така ги научаваме на нещо. Винаги ни става приятно, когато се интересуват от родния ни език и ни става смешно, когато се опитват да повтарят това, което казваме. Някои от нас имат и по-малки братя и сестри и така можем също да учим някого на български и да помагаме. Повечето от нас са пътували в Испания, Италия, Германия и е много хубаво, но най-хубаво е да си ходим в България. Понякога е тъжно, че сме далеч от там, защото имаме много близки и приятели.“

Тази година троянските седмокласници изпратиха презентация за града ни. Те бяха избрали да покажат в снимки и кратки текстове: троянската керамика, 150-годишнината от обявяването на Троян за град, паметниците на Иван Хаджийски, Димитриката и ген. Карцов, градския централен площад, цветните петна в училищния двор, Троянския манастир и река Осъм. Научихме, че в Екс-ан-Прованс са се зарадвали на презентацията, потърсили са Троян на картата, после децата се изреждали да четат написаното, а тяхната преподавателка по български език им е разказала за историческите личности от троянските паметници. 

Нели Генкова

 
Ученици от СУ "Св. Климент Охридски" - Троян

Ученици от БНУ "Св. Климент Охридски" - Екс-ан-Прованс


Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).