• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дниУчилищният клуб „Дебати“ беше поканен да представи СУ „Св. Климент Охридски“ в срещата “Градът и гражданското” – работилница за граждански каузи. Събитието бе организирано от Института по социология “Иван Хаджийски” – София и Община Троян. То се проведе в Информационно-културния център на 13 октомври, събота, и бе посветено на 111 години от рождението на „бащата на българската социология“, троянеца Иван Хаджийски.

За да бъде по-пълно представянето на троянските средношколци, двата екипа – нашия и на СУ „Васил Левски“, поканиха ученици от други училища. Така към дебатьорите ни се присъединиха 11-класничките от НУПИ „Проф. Венко Колев“ Надежда Раева и Даниела Данаилова, които се отнесоха отговорно към задачата, направиха добър контакт с връстниците си и допринесоха за общото представяне. Дебатьорите заедно подготвяха в продължение на няколко петъчни срещи позицията си по зададената тема „Градът и гражданското“, като разговорите им се насочиха към проблема какво е “да бъдеш граждански активен млад човек в малкия град”.

По време на срещата в Инфоцентъра екипът ни разполагаше с 20 минути да развие идеите си. Говорители бяха Мартин Василевски (12.б), Надежда Раева от НУПИ, Ния Чонова (11.а) и Стефани Лалева (12.а). При уговорката, че гражданската активност не е типична за днешния българин, те опитаха да анализират какви фактори помагат и какви пречат на активния млад човек в град като Троян. Посочиха, че хората в малкия град общуват по-лесно, принудени са да запълват липси, могат в по-голяма степен да разчитат на възрастните – родители, учители. В същото време консервативната тукашна среда може лесно да ги обезсърчи с апатия и негативизъм, а при малкото жители е по-трудно да се намерят експерти или спонсори. Учениците дадоха пример с успешна своя инициатива – организирането на национално състезание по дебати „Амбарица open“. Техният опит на дебатьори определено им помогна да говорят спокойно и аргументирано пред публика.

След тях думата имаше екипът на СУ „Васил Левски“, а после говориха политолозите Първан Симеонов, Светлин Тачев, Пламен Владимиров, Борис Попиванов и социолозите проф. Петър-Емил Митев и проф. Андрей Райчев (повече за срещата виж ТУК).


Нели Генкова
Снимки: Цветан Тончев
Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Група на училището

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).